Al drie mensen van politiezone Zennevallei besmet met Braziliaanse variant coronavirus 

In het politiekorps Zennevallei zitten sinds vrijdag bijna 220 werknemers en hun gezin in quarantaine. In totaal hebben 30 mensen positief getest op corona. Drie mensen blijken nu besmet te zijn met de Braziliaanse variant van het coronavirus. In de tussentijd wordt er een beroep gedaan op andere politiekorpsen.

"Het is een serieuze uitbraak", vertelt burgemeester van Halle, Marc Snoeck (SP.A) in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Er zijn intussen ook drie besmettingen met de Braziliaanse variant van het virus vastgesteld, dus we hebben de juiste keuze gemaakt om al die mensen in quarantaine te zetten." In totaal zitten er op dit moment ongeveer 600 mensen in quarantaine: bijna 220 werknemers van politiezone Zennevallei (Halle, Sint-Pieters Leeuw en Beersel) en hun voltallige gezin.

Naast de drie besmettingen met de Braziliaanse variant, hebben nog 27 andere politiemensen positief getest op corona. "De kans bestaat natuurlijk dat er van de 27 andere gevallen ook een aantal besmet is met de Braziliaanse variant", zegt Snoeck. "Maar dat weten we pas over enkele dagen."

De solidariteit tussen politiezones is gelukkig zeer groot

Burgemeester Marc Snoeck (SP.A)

Om de basispolitiezorg te kunnen blijven aanbieden, springen andere politiekorpsen bij. "We gaan hier geen vrijgeleide geven voor mensen met slechte bedoelingen, dus hebben we contact opgenomen met andere korpsen", vertelt Snoeck. "Onder andere politiezone Pajottenland, de korpsen van Vilvoorde, Sint-Genesius Rode en zelfs het korps van Leuven springt bij. Ook de federale politie helpt ons. Er is veel solidariteit tussen korpsen en we zijn dan ook blij met alle hulp. De afgelopen dagen zijn er al negentig ploegen van andere zones ingezet. Die doen hier nu gewoon hun werk, zoals ze dat in hun eigen zone zouden doen."

Tweede test

Morgen worden alle personen die vorige vrijdag negatief hebben getest, opnieuw getest. Als ze nogmaals een negatieve test kunnen voorleggen, kunnen ze in het weekend weer aan het werk. De positieve gevallen die geen symptomen vertonen, zullen waarschijnlijk begin volgende week een nieuwe test ondergaan. Ondertussen zijn een aantal agenten zwaar ziek van het virus, één agent ligt zelfs op intensieve zorgen.

Meest gelezen