AFP or licensors

NAVO is nog niet van plan om troepen terug te trekken uit Afghanistan, maar versterkt missie in Irak fors

Het Atlantisch bondgenootschap heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijke terugtrekking van troepen uit Afghanistan. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd na twee dagen van gesprekken tussen de lidstaten. Opvallend is dat de opleidingsmissie in Irak wordt opgetrokken van 500 militairen naar ongeveer 4.000, een grote uitbreiding dus. De NAVO leidt daar de Iraakse troepen op om een terugkeer van de terreurgroep IS te voorkomen.

Voormalig VS-president Donald Trump had in het kader van een akkoord met de Afghaanse rebellen van de taliban beloofd om zijn troepen op 1 mei terug te trekken uit Afghanistan. Zo'n vaart zal het blijkbaar niet lopen, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij zei dat na twee dagen van overleg met de 30 lidstaten van de alliantie.

Het doel van de NAVO is te verzekeren dat Afghanistan nooit meer een basis voor terroristen zou kunnen worden

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Met het toenemende geweld na de winter zijn volgens de NAVO de voorwaarden voor een terugtrekking niet vervuld. Wel wordt er de volgende weken nog verder overlegd onderling, maar ook met de Afghaanse regering. De NAVO wil ook druk zetten op zowel de regering in Kaboel als op de taliban om vredesonderhandelingen te laten opschieten. 

Op dit ogenblik zijn er iets minder dan 10.000 NAVO-militairen in Afghanistan. Daarvan zijn er 2.500 Amerikanen en 90 Belgen. Een Amerikaanse terugtrekking zoals Trump eerder van plan was, zou die troepenmacht niet gevoelig verminderen, maar wel veel logistieke capaciteit wegnemen. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft het terugtrekkingsplan van Trump weliswaar niet in de prullenbak gekieperd, maar stelt wel dat de taliban zich aan de gestelde voorwaarden moeten houden. Dat zijn een vermindering van het geweld en het stopzetten van steun aan terreurgroepen zoals Al Qaeda. (Lees verder onder de foto).

Een konvooi van Britse NAVO-militairen in Afghanistan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

NAVO stuurt extra militairen naar Irak

De alliantie is het wel eens geworden om het aantal militairen in Irak gevoelig te verhogen. Daar zijn nu 500 militairen van de NAVO en verbonden landen zoals Australië, Finland en Zweden aanwezig. 

Volgens Stoltenberg zal dat geleidelijk worden opgetrokken naar ongeveer 4.000 militairen, een flinke verhoging van het aantal dus. Bovendien wordt het actieterrein van die missie in Irak uitgebreid, zowel organisatorisch als geografisch. Zo zouden meer instellingen in Irak kunnen genieten van bijstand door de NAVO-troepen en zouden die ook buiten de wijde omgeving van de hoofdstad Bagdad actief worden.

De NAVO-missie is niet aan het vechten in Irak, maar leidt sinds 2018 het Iraakse leger en andere ordediensten op voor de strjid tegen het terrorisme en om een terugkeer van de terreurgroep IS te voorkomen. Die missie zou dus nu -in akkoord met de Iraakse regering- fors worden uitgebreid.

Lees hier de volledige tekst van de toespraak van Stoltenberg

Meest gelezen