Uitkijkheuvel moet bezoekers naar natuurpark in Doel lokken: "Bij hoogtij wordt het een eiland in de Schelde"

In natuurgebied Grenspark Groot Saeftinghe in Doel komt er een uitkijkheuvel over de hele omgeving. Het moet een trekpleister worden voor bezoekers. De heuvel wordt aangelegd met grond die vrijkomt bij de heraanleg van naburige polders. 

Het Agentschap Natuur en Bos wil een panoramaheuvel aanleggen in Grenspark Groot Saeftinghe bij Doel. Het gaat om een heuvel van 28 meter hoog. De heuvel moet er komen met de uitgegraven grond, die is vrijgekomen bij de heraanleg van de polders in het park. “In samenspraak met buurtbewoners kregen we het idee om die grond niet zomaar af te voeren, maar om er iets nuttigs mee te doen”,  zegt Laurent Vanden Abeele van Natuur en Bos. 

Uitkijktoren

Het idee om een heuvel te plaatsen, is voornamelijk bedoeld om de natuurbeleving in het gebied te verbeteren. “Het idee is om er een belevingsvolle heuvel van te maken, met daarop een aantal paden die spiraalvormig op en af gaan. En bovenaan de heuvel zal er ook een uitkijktoren komen. Er wordt onderzocht of dat in combinatie kan met een radartoren. In elk geval is het de bedoeling dat je vanuit de toren een mooi overzicht kan krijgen van de polders.”

Vooraleer de Vlaamse Waterweg met de bouw van de heuvel kan beginnen, moet er nog gewacht worden op een vergunning uit Nederland. Het gebied ligt namelijk op de grens met onze noorderburen, maar dat zou weinig problemen moeten opleveren. “De bouw van de panoramaheuvel zou nog dit jaar van start moeten gaan, en kan in principe klaar zijn in 2023”, is Vanden Abeele optimistisch.

kasto80

Meest gelezen