Belga

Nog geen babyboom door lockdown in ZNA, maar die kan nog komen

Er is nog geen sprake van een babyboom door de eerste lockdown in de kraamafdelingen van ZNA Jan Palfijn en ZNA Middelheim in Antwerpen. “Er zijn in 2020 bij ons minder baby’s geboren dan in 2019. We zien dus nog geen babyboom door de eerste lockdown, maar die kan later dit jaar nog komen”, vertelt Tom Van de Vreken van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). 

In ZNA werden er 3.103 baby’s in 2020 geboren. “Dat is ongeveer één baby om de drie uur”, zegt Tom Van de Vreken van ZNA. “In vergelijking met 2019 is dat iets minder. Wat opvalt is dat de verwachte babyboom na de eerste lockdown nog niet aan het gebeuren is. We zijn nu 11 maanden na de start van de eerste lockdown en we zien dat het aantal geboortes 14 procent lager ligt dan de jaren ervoor. Er worden dus bijna 40 baby’s minder geboren per maand bij ZNA.” 

We mogen nog niet te snel conclusies trekken. De vele lockdownbaby’s kunnen nog komen, vertelt Van de Vreken. “Het zijn cijfers van dit moment, waarbij we zijn beginnen tellen vanaf midden december. Dat is exact 35 weken na de start van de lockdown in maart. 9 maanden na de eerste lockdown is er dus nog geen sprake van een babyboom, maar die kan natuurlijk nog altijd komen. Misschien hebben mensen nog even gewacht en worden er later dit jaar nog heel veel baby’s geboren”, aldus Van de Vreken.

Meest gelezen