Radio 2

Orgel Sint-Maartenskathedraal Ieper (met meer dan 3000 pijpen) wordt gerestaureerd

In Ieper is de restauratie begonnen van het enorme orgel van de Sint-Maartenskathedraal. Het instrument heeft meer dan 3000 pijpen, van enkele centimeters tot 6 meter groot.

De restauratie is nodig om het orgel nog lang in goede staat te bewaren. Er ligt ook een laag stof in van centimeters dik. Organist Benjamin Luyckx: "Het is een droom om op dit instrument te spelen maar de klank is wat dof geworden. Elke pijp wordt uitgenomen, gepoetst, gerestaureerd, teruggezet, geïntoneerd en gestemd. Dat is een echt monnikenwerk. Dat moet tegen het einde van het jaar klaar zijn. Omdat de onderdelen stelselmatig worden aangepakt, blijft het orgel intussen gedeeltelijk bespeelbaar. Maar straks zal de orgelmuziek niet meer zo stoffig klinken.”

(Lees voort onder foto)

Radio 2

Ook een deel van het dak van de Sint-Maartenskathedraal in Ieper wordt gerenoveerd. “Maar er moet nog veel gebeuren en het is dringend", zegt Toon Breyne, de voorzitter van de kerkraad. "Het regent nu al sporadisch binnen en de stabiliteit komt in gevaar. We hopen op subsidies om dit mooie gebouw in stand te houden.”

Meest gelezen