Ali Sadpara tijdens een eerdere beklimming van de K2 in 2018.

Pakistan verklaart drie vermiste  klimmers dood op de K2, de op een na hoogste berg

Volgens Pakistan is er geen hoop meer om drie vermiste alpinisten op de K2 terug te vinden. De zoekacties waren eerder al gestaakt. Het contact met de drie mannen is verbroken tijdens hun poging om de top van de K2 te bereiken. Een van hen is de in eigen land beroemde klimmer Ali Sadpara. De anderen zijn Jon Snorri uit IJsland en Juan Pablo Mohr uit Chili.

Het basiskamp heeft begin deze maand het contact met de drie mannen verloren toen die probeerden om de top van de K2 te bereiken. Die is met 8.611 meter de op een na hoogste berg ter wereld, dus na de Everest. De K2 geldt wel als een van de gevaarlijkste bergen om te beklimmen en heeft al tal van slachtoffers geëist.

Het Pakistaanse leger en experten hebben tot vorige week gepoogd om de drie vermiste klimmers te vinden, maar wegens het slechte weer moesten die pogingen gestaakt worden. Er is nu geen kans meer om de drie nog levend terug te vinden in de erg onherbergzame streek. 

Sajid Sadpara, de zoon van een van de vermiste klimmers, heeft de reddingswerkers bedankt voor hun inzet, maar geeft toe dat er geen hoop meer is. Hij is er wel zeker van op basis van het laatste contact met hen dat de drie de top van de K2 bereikt hebben. In dat geval hebben ze een unieke prestatie geleverd, maar moesten ze die wel duur bekopen. De zoon had overigens de drie mannen willen vergezellen naar de top, maar had dat moeten opgeven.

Zijn vader Ali Sadpara was een soort legende in Pakistan. Hij heeft als enige Pakistaan acht van de veertien hoogste toppen ter wereld beklommen. In 2016 was hij de eerste man die tijdens de verschrikkelijke winter de Nanga Parbat in de Karakorambergen in Pakistan kon beklimmen Dat is een andere beruchte "killer mountain". Nu wou Sadpara dat ook met de K2 doen, maar dat is niet gelukt. Enkele weken tevoren is een team uit Nepal erin geslaagd om de eerste succesvolle beklimming van de K2 tijdens de winter te realiseren. (Lees verder onder de foto).

De K2, ook bekend als Mount Godwin-Austen,  moet dan wel de Everest laten voorgaan in hoogte, hij is een veel grotere en meer gevaarlijke uitdaging voor bergbeklimmers. De berg ligt al zeer geïsoleerd in de Karakoram, op de grens tussen Pakistan en de westelijke regio Xinjiang in China.

Los daarvan is de berg zeer steil en kan het weer er heel slecht zijn. In de winter blazen er rukwinden met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Er zijn dan ook weinig klimmers die de K2 onder de knie kregen. In 1954 slaagden de Italianen Lino Lacedelli en Achille Compagnoni er voor het eerst in om de top te bereiken. Twee jaar geleden bereikte Paul Hegge als eerste Belg de top. Midden januari kon een Nepalees team als eerste de berg beklimmen tijdens de winter. De K2 is een van de meest gevaarlijke en dodelijke bergen, maar net daarom trekt hij veel klimmers aan.

Meest gelezen