Sjevtsjenko met haar 9-jarige zoon in de rechtbank in Rostov aan de Don.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Russische anti-Kremlinactiviste krijgt vier jaar voorwaardelijk omdat ze banden heeft met "ongewenste organisatie"

Een rechtbank in Rostov aan de Don in Rusland heeft de prominente activiste Anastasia Sjevtsjenko veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier jaar. De alleenstaande moeder is schuldig aan het uitvoeren van activiteiten voor een zogenoemde "ongewenste organisatie". Ze zou banden hebben met Open Russia, een politieke organisatie van Michail Chodorkovski, een bekende oligarch en Poetin-criticus die naar het buitenland is gevlucht. Het is de eerste keer dat iemand in Rusland vervolgd wordt onder de wet op ongewenste organisaties.

De 41-jarige Anastasia Sjevtsjenko is een bekende activiste in Rusland. Ze nam deel aan tal van betogingen tegen president Poetin en gaf ook lezingen. Sjevtsjenko zou ook banden hebben met de politieke beweging Open Russia. De organisatie werd opgericht door Michail Chodorkovski, een oligarch die jarenlang in de gevangenis zat in Rusland, maar nu vanuit ballingschap ijvert voor meer democratie in Rusland.

"Ongewenste organisaties"

Open Russia wordt in Rusland officieel aangeduid als een "ongewenste organisatie". Dat is een buitenlandse of internationale niet-gouvernementele organisatie die de Russische veiligheid of grondwettelijke orde zou bedreigen. De Russische staat kan organisaties met deze stempel verbieden en medewerkers ervan straffen. Meer dan dertig organisaties in Rusland worden als "ongewenst" beschouwd.

Sjevtsjenko is de eerste persoon in Rusland die vervolgd wordt onder die wet. Sinds twee jaar leeft ze al onder huisarrest. Haar medestanders en mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch beschouwen de wet als een middel om tegenstanders van het Kremlin af te schrikken en de mond te snoeren.

De zaak tegen de activiste kwam er na een klacht van de extreemrechtse Poetin-gezinde Nationale Bevrijdingsbeweging (NOD). Maar volgens haar verdediging heeft Open Russia, dat in Rusland gebaseerd is, geen formele banden met de organisatie met dezelfde naam die vanuit het Verenigd Koninkrijk opereert en Rusland als "ongewenst" heeft bestempeld.  

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Alleenstaande moeder

Sjevtsjenko had zich voorbereid op een effectieve gevangenisstraf en had haar koffers al gepakt, meldt de BBC. Dat ze een voorwaardelijke straf krijgt, is voor haar familie een enorme opluchting. Sjevtsjenko is een alleenstaande moeder. Ze heeft drie kinderen.  Haar oudste dochter, die met een ernstige handicap leefde, stierf in het ziekenhuis terwijl ze onder huisarrest stond. Ze mocht haar pas bezoeken kort voor ze overleed. 

Aan de vooravond van het verdict publiceerden een tweehonderdtal bekende Russische schrijvers, journalisten en anderen een open brief, waarin ze de beschuldigingen tegen Sjevtsjenko "absurd en illegaal" noemden.

Meest gelezen