Tiental lokale Vooruit-partijen vechten naamsverandering SP.A aan

Een tiental lokale partijen met Vooruit in hun naam, hebben de socialistische partij SP.A in gebreke gesteld. Ze eisen dat de partij haar naam niet zal veranderen in Vooruit. Dat schrijft De Morgen. Die naamsverandering van SP.A staat voor eind maart gepland. Maar ze zal tot verwarring leiden, zeggen de lokale partijen.

In september vorig jaar kondigde SP.A-voorzitter Conner Rousseau de  naamsverandering van zijn partij aan. Hij had van het partijbureau van de SP.A het mandaat gekregen om de partijnaam te veranderen in Vooruit. Volgens Rousseau zou het de bedoeling zijn om zijn partij om te vormen tot "een beweging met het vizier op de toekomst".

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar de plannen van Rousseau konden al meteen op heel wat kritiek rekenen. Niet enkel van het Gentse kunstencentrum dat dezelfde naam in grote letters op z'n gevel droeg, maar ook van verschillende lokale partijen met een gelijkaardige naam.

Die laatste hebben de SP.A nu in gebreke gesteld. Omdat de socialistische partij volgens de lokale Vooruit-partijen niet naar hun besognes wil luisteren. "We hebben nooit een reactie gehad op de vragen die we hebben gesteld", stelt Elwin Van Herck, voorzitter van de lokale partij Koksijde Vooruit. 

"We zijn al actief met onze naam Koksijde Vooruit sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen en ik vrees voor verwarring bij de volgende verkiezingen als de plannen van de SP.A door zullen gaan."

Els Moyens, voorzitter van de lokale partij Tienen Vooruit treedt Van Herck bij. "Onze beweging is opgericht in 2017 en als de SP.A haar plannen doorzet, gaan ze onze branding teniet doen en dat kunnen we uiteraard niet laten gebeuren. We hebben in onze branding veel eigen middelen gestoken."

"Een ingebrekestelling is dus echt de stap waartoe wij ons nu genoodzaakt zien", zegt Moyens. "We zouden het heel erg betreuren als dit tot een rechtszaak zou komen want dat zal veel geld kosten. Maar het is niet omdat het David tegen Goliath lijkt, dat wij nu van plan zijn om ons zomaar aan de kant te laten zetten."   

Meest gelezen