Versoepelingen woonzorgcentra: "We merken dat we daar echt nood aan hebben"

In woonzorgcentrum Sint-Barbara in Herselt is de opluchting groot over de versoepelingen die binnenkort mogelijk worden. "Zo kan het menselijk aspect, de warme zorg, weer naar voor komen", zegt directeur Renilde Verhoeven in "Start Je Dag". Ze gaan nu intern bekijken, hoe ze alles concreet gaan aanpakken. 

De bewoners gaan opnieuw meer bezoek mogen ontvangen. Het mogen twee knuffelcontacten zijn, die om de twee weken wisselen. Daarnaast mag elke bewoner buiten vier mensen zien. 

"Het is een heel positief signaal dat we gekregen hebben", zegt Renilde Verhoeven. "We zijn vooral blij omdat we meer vrijheid kunnen geven aan onze bewoners en aan onze medewerkers. We merken dat we dat nodig hebben, dat het zwaar begint te wegen."

Stap voor stap

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: 90% van de bewoners en 70% van de medewerkers moeten twee keer gevaccineerd zijn. Tien dagen na die tweede prik mogen de versoepelingen dan ingaan. 

Dat is op dit moment nog niet het geval in Sint-Barbara: "Er zijn al wel genoeg bewoners en personeelsleden gevaccineerd. We zitten aan ongeveer 98% bij de bewoners en 95% van het personeel. Maar het is pas vorige vrijdag dat de laatste grote groep personeelsleden zijn twee prik heeft gekregen. Dus sowieso gaan we nog wachten tot 1 maart."

Er wordt nu volop onderzocht hoe ze de versoepelingen in de praktijk zullen brengen: "We zijn wel bijna allemaal gevaccineerd, maar dat wil niet zeggen dat we niet voorzichtig moeten blijven. We gaan stap voor stap te werk gaan."

 

Meest gelezen