© Zoonar.com/Przemyslaw Iciak - creative.belgaimage.be

Zonnig en tot wel 17 graden dit weekend: na de winterprik komt het vroege lenteweer

De lente hangt in de lucht. Dit weekend wordt het behoorlijk zonnig, met temperaturen tot wel 17 graden. Een groot verschil met vorige week, toen het dagen aan een stuk onder het vriespunt bleef. En ook voor begin volgende week ziet het er mooi uit.

Vandaag is het nog wat wisselvallig, met vooral in de namiddag of de avond (lichte) regen en temperaturen tot 11 graden. De regen trekt tegen de avond en de nacht weg, de temperatuur zit rond 2 graden. 

Morgen kan het lentegevoel stilaan starten. Het is droog en zon en wolken wisselen elkaar af. De temperaturen schommelen tussen 6 graden in de Ardennen en 10 of 11 graden in Vlaanderen. 

Daar komen nog wat graden bij dit weekend. Zaterdag wordt het 12 graden in de Ardennen en 16 graden in Vlaanderen. Het blijft droog met een gesluierde zon. Aan de kust is er soms wat meer bewolking mogelijk. Zondag schijnt de zon volop over het hele land, met opnieuw zeer zachte temperaturen tot wel 17 graden. Er staat wel een goed voelbare zuidenwind. 

Bekijk hier het weerbericht van 17 februari. Een uitgebreid weerbericht vind je ook altijd op onze weerpagina

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ook begin volgende week gaat het voort op dit elan. Maandag en dinsdag wisselen wolken en zon elkaar af met zo'n 12 tot 16 graden. Woensdag wordt een erg zonnige dag en klimmen de temperaturen tussen 14 en 18 graden. "Het wordt zonnig lenteweer", vat onze weerman Frank Deboosere samen. 

En dus krijgen we vanaf dit weekend een heel ander weer dan vorige week, toen het zowel overdag als 's nachts bleef vriezen, tot wel -10 graden 's nachts. We krijgen een verschil van zo'n 25 graden in één week tijd. Opmerkelijk? Niet echt. 

"Alles heeft te maken met de wind", zegt Deboosere. "Vorige week kwam de aangevoerde luchtstroom vanuit het noordoosten. We kregen diepvrieskoude of polaire lucht vanuit Moskou (Rusland). De wind draait nu naar het zuiden. Het is die warme lucht die nu tot bij ons komt."

Ons jeugdjournaal "Karrewiet" legde eerder deze week al uit hoe dat grote verschil komt. Bekijk het hieronder. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen