Wie wint de Herman de Coninckprijs voor poëzie? Dit zijn de zes genomineerden

Zes dichtbundels staan op de shortlist van de Herman de Coninckprijs. De enige kanshebber uit Vlaanderen is Maud Vanhauwaert. De winnaar wordt over een maand bekendgemaakt.

De Herman de Coninckprijs is de belangrijkste poëzieprijs in Vlaanderen. De jury las en beoordeelde 115 dichtbundels die in 2020 zijn verschenen in Vlaanderen en Nederland. Zes daarvan zijn genomineerd voor de prijs. Dit is de shortlist:

  • "Guillaume" van Kreek Daey Ouwens (uitgeverij Wereldbibliotheek)
  • "& rol door" van K. Michel (uitgeverij Atlas Contact)
  • "Wie was ik" van Alfred Schaffer (uitgeverij De Bezige Bij)
  • "Het stad in mij" van Maud Vanhauwaert (uitgeverij Das Mag)
  • "Big data" van Anne Vegter (uitgeverij Querido)
  • "Parkplan" van Wout Waanders (uitgeverij De Harmonie)

Vijf van de zes genomineerden komen uit Nederland; de enige Vlaamse dichter is Maud Vanhauwaert. Bij de zes is traditioneel ook een debutant. Dat is dit jaar Wout Waanders.

De nominaties zijn bekendgemaakt tijdens een online voorstelling van Behoud de Begeerte. Die is hier opnieuw te bekijken. De datum is niet toevallig; op 21 februari zou Herman de Coninck, de Vlaamse dichter naar wie de prijs is vernoemd, 77 zijn geworden. De Coninck overleed in 1997. 

Over een maand, op 21 maart en de internationale dag van de poëzie, wordt de winnaar bekendgemaakt. De Herman de Coninckprijs is 7.500 euro waard en is een organisatie van Behoud de Begeerte.  

Wie maakt kans?

"Guillaume" van Kreek Daey Ouwens noemt de jury een "ontregelende, vertederende bundel", een "autobiografische, wat wrange liefdesverklaring van een zus voor haar jongere broer met een verstandelijke beperking."

In "& rol door" van K. Michel, pseudoniem van Michael Maria Kuijpers, vangt de dichter "de absurditeit van het dagelijks leven in verrassende en frisse beelden".

"Wie was ik" van Alfred Schaffer, die eind vorig jaar de P.C. Hooftprijs kreeg voor zijn hele werk, verwoordt "een diep gevoel van ontheemding. Hij gebruikt daarvoor de blik van een gekleurde vrouw die in Nederland als verpleegster werkt, een reflectie van zijn eigen moeder." 

Maud Vanhauwaert is genomineerd met "Het stad in mij", voor een groot deel de neerslag van haar Antwerpse stadsdichterschap. De jury prijst "de brede blik die Vanhauwaert hanteert in haar aanstekelijke zoektocht naar de ruimte die poëzie (letterlijk) buiten het boek kan innemen."  

Ook op de shortlist van de Herman de Coninckprijs: "Big data" van Anne Vegter, oud-Dichter des Vaderlands in Nederland. "Een rauwe, woedende en intens emotionele bundel" over "een tijdloos en universeel verhaal: de pijn van de bedrogen en verlaten geliefde."

Wout Waanders ten slotte is de debutant bij de zes genomineerden. Hij schreef "Parkplan", een dichtbundel in de vorm van een plan voor een poëtisch pretpark. De jury werd vooral getroffen door "de originaliteit, de humor en het grote vermogen tot relativering."

Meest gelezen