Radio 2

WK wielrennen, met aankomst in Leuven, wordt rookvrij evenement: "Absolute wereldprimeur"

Het WK wielrennen dat in september in ons land plaatsvindt, zal volledig rookvrij zijn. Marc Michils van Kom op tegen Kanker spreekt van een "absolute wereldprimeur". Het is de eerste keer dat een WK wielrennen een rookvrij evenement wordt. Het WK wielrennen, dat in Leuven aankomt, bestaat dit jaar ook honderd jaar. 

In alle zones die worden afgebakend voor de organisatie van het WK wielrennen zal er een rookverbod gelden. "We zijn daar heel trots op", zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. "We hebben daar lang met de organisatoren van het WK over gepraat. Sport en roken gaan niet samen. Ook de Olympische Spelen of een topvoetbalploeg als FC Barcelona  zijn al rookvrij. Langs het parcours kunnen we geen rookverbod opleggen.  We kunnen de toeschouwers alleen maar vragen om niet te roken." 

"De uitstraling en het prestige van het WK wielrennen willen we aanwenden om de mensen te sensibiliseren", vertelt Christophe Impens, co-voorzitter van vzw WK 2021. "Meer dan ooit is het voorbije jaar het belang van een goede gezondheid gebleken. Met de ambitie om er met z’n allen - organisatie, medewerkers en toeschouwers - een rookvrij WK van te maken, komen we weer een stapje dichter bij een ideale, gezondere wereld. Het enige wat mag branden zijn je kuiten."

Grootste wielerploeg van Vlaanderen

In de aanloop naar het WK wil Kom op tegen Kanker geld inzamelen. "We gaan heel Vlaanderen vragen om als één ploeg te rijden in de strijd tegen kanker", legt Marc Michils uit. "We gaan de grootste wielerploeg van Vlaanderen proberen te maken.  Wegens corona gaat die ploeg niet echt uitrijden. Wie wil deelnemen betaalt een bijdrage voor kankeronderzoek. Wij hopen 1 miljoen euro in te zamelen."

Kledinglijn

Kom op tegen Kanker lanceert ook een kledinglijn in de stijl van het WK. Het gaat om zowel vrijetijds- als sportkleding. Sportjournalist Karl Vannieuwkerke zet zijn schouders onder het initiatief als ploegleider. Ex-profwielrenster Ine Beyen en sportanker Maarten Vangramberen zijn de kopvrouw en de kopman van Vlaanderens grootste wielerploeg. 

Meest gelezen