Radio 2

Zeldzame paddenstoel ontdekt in bossen van Lembeke: “Het is de eerste keer dat deze soort opduikt in Vlaanderen”

In het Meetjesland is een zeldzame paddenstoel opgedoken die normaal gezien enkel in warme landen voorkomt. Maar nu is deze soort ook te zien in Lembeke. De paddenstoel heeft nog geen Nederlandse naam, enkel een Latijnse: Xylaria cinerea. “Een Nederlandse naam komt nog in de toekomst, maar suggesties zijn altijd welkom”, zegt Chris Bruggeman van de Paddenstoelenwerkgroep. 

Twee Zeeuwse leden van de Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland hebben een speciale paddenstoel ontdekt. Het is een zuiderse variant, die vooral in Spanje en Zuid-Frankrijk voorkomt. De paddenstoel ziet eruit als de klassieke soort, maar is ongeveer 2 centimeter hoog en heeft een grijze en witte kleur. Hij groeit op afgestorven hout.

De wind heeft de sporen van de paddenstoel tot bij ons gebracht
Chris Bruggeman van de Paddenstoelenwerkgroep

De zeldzame soort is terechtgekomen in Vlaanderen via de wind. “De wind heeft de sporen van de paddenstoel tot bij ons gebracht. Door het warme klimaat kunnen de paddenstoelen tot kieming overgaan, zelfs hier bij ons. Daarna zoeken ze naar een vaste bodem om te kiemen”, zegt ontdekker Bruggeman. 

Heb jij een suggestie voor de Nederlandse benaming van de paddenstoel? Dan kan je die doorgeven op de website van Natuurpunt.  

Meest gelezen