7 vaccinatiecentra in West-Vlaanderen beginnen vandaag

In 7 van de 21 centra in West-Vlaanderen beginnen ze vandaag met vaccineren. Dat is het geval in Torhout, Oostende, Roeselare, Tielt, Ieper, Poperinge en Menen. In de andere centra beginnen ze morgen, zondag of volgende week.

De eerste mensen die een prikje krijgen in de centra, werken allemaal  in de zorg. Want nog lang niet alle zorgpersoneel is al gevaccineerd. De komende weken worden alle mensen ingeënt uit de zorg die niet in ziekenhuizen of woonzorgcentra werken.

In het vaccinatiecentrum in Menen is Stefaan Fontaine de verantwoordelijke. "Wij hebben een 38-tal zorgberoepen, maar ze komen niet allemaal tegelijk. Er zijn zorgberoepen die echt in de frontlinie staan. Dat zijn de huisartsen, de tandartsen, de thuisverpleegkundigen en dan nog enkele specialisaties. Dat zijn mensen die door hun beroep de social distancing van 1,5 meter niet kunnen garanderen."

 

Vrijwilligers

Het is nog maar een erg beperkte start, want de meeste centra krijgen amper 100 vaccins per week. Er zijn dus in het begin nog niet veel vrijwilligers nodig. In Menen staan 450 vrijwilligers klaar om te helpen, eens het vaccineren op volle toeren zal draaien.

Daarna zijn de 65-plussers eerst aan de beurt. Maar het is nog niet mogelijk om daar nu al een datum op te plakken. De overheid heeft altijd gezegd dat het vaccineren van de ruime bevolking zal beginnen vanaf 1 maart. Maar het valt nog af te wachten of dat zal lukken. Want alles hangt af van de levering van de vaccins. En die loopt nog altijd niet even vlot.

Meest gelezen