Archieffoto
Copyrights AS Media

Aantal verkeersdoden daalt sterk door coronamaatregelen: "Laagste aantal dat we ooit noteerden"

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van verkeersinstituut Vias. Het gaat om een daling van 22 procent in vergelijking met 2019. Ook het aantal gewonden daalde sterk. Door de verschillende corona-lockdowns was er vorig jaar minder verkeer op onze wegen. "Maar ondanks de daling vorig jaar werd het doel om het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 te halveren, toch niet bereikt", klinkt het.

Er stierven vorig jaar 484 slachtoffers bij een verkeersongeval, berekende verkeersinstituut Vias. In 2019 waren dat er nog 618. Dat is een daling met 22 procent. "Dit is het laagste aantal dodelijke verkeersslachtoffers dat we ooit noteerden", stelt Stef Willems van Vias. Ook het aantal gewonden daalde sterk. "In totaal waren er 10.519 gewonden minder. In vergelijking met 2019 is dat een daling met 22,5 procent." 

Coronamaatregelen hebben belangrijke rol gespeeld

De verklaring voor de daling lijkt eenvoudig. "De coronamaatregelen hebben een belangrijke rol gespeeld", zegt Willems. "Het verplichte telewerk, de lockdown en ook de avondklok hadden een grote impact op het aantal verplaatsingen die werden gemaakt. Daardoor zien we bijvoorbeeld in de maanden maart en april - tijdens de eerste lockdown - en in november en december - na de invoering van de avondklok - een groot verschil."

Ondanks de dalende cijfers van het aantal verkeersslachtoffers werd de doelstelling om in tien jaar tijd, tegen 2020, het aantal verkeersdoden te halveren toch niet bereikt. "Laat ons hopen dat de dalende trend structureel is, maar de kans is groot dat als de coronamaatregelen verdwijnen, het aantal slachtoffers weer zal stijgen."  

Meest gelezen