Detail uit "Maria met Kind bij de Fontein"

Alle schilderijen van Jan Van Eyck nu haarscherp online te bekijken

De laatste vier werken van schilder Jan Van Eyck zijn toegevoegd aan de website "Closer to Van Eyck", waar u tot het kleinste detail kan inzoomen en ook de onderlagen én de achterkant van de werken kan zien.

Vier schilderijen van Jan Van Eyck die vorig jaar te zien waren op de grote expo in het MSK in Gent staan nu in hoge resolutie op de website Closer to Van Eyck. De tentoonstelling werd wegens corona voortijdig gesloten. Voor de werken weer naar alle windstreken vertrokken heeft het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium ze achter gesloten deuren uitgebreid kunnen fotograferen. 

Detail uit "Heilige Hiëronymus"

Het gaat over het "Portret van een Man" (Leal Souvenir) uit de National Gallery in Londen, de "Heilige Hiëronymus" uit het Institute of Arts in Detroit (foto hierboven), de "Heilige Franciscus" uit het Museum of Art in Philadelphia en "Maria met Kind bij de Fontein" uit een New-Yorkse privécollectie.

Alle twintig werken die worden toegeschreven aan Jan Van Eyck (ca. 1390-1441) zijn nu in hoge resolutie online te bewonderen. Op de website Closer to Van Eyck kunt u inzoomen op de allerkleinste details, maar ook op de lagen onder het verfoppervlak die dankzij radiografie en infraroodreflectografie zichtbaar gemaakt zijn. 

"Van sommige composities bestaan er meerdere versies. Voor de allereerste keer kunnen we die nu tot in het kleinste detail met elkaar vergelijken op basis van evenwaardig beeldmateriaal, want alle schilderijen zijn volgens een identiek protocol en met dezelfde apparatuur gefotografeerd", zegt projectleider Bart Fransen (KIK) aan Belga.

Detail uit "Heilige Franciscus"

Verfspetters op de achterkant

Ook nieuw op de website zijn foto's van de achterkant van alle schilderijen. Die blijven meestal verborgen voor de museumbezoeker. Soms hangen er oude etiketten aan met gegevens over vroegere eigenaars of bieden ze inzicht in de structuur van het houten paneel. Vaak zijn ze ook beschilderd met marmer- of porfierimitatie of zitten er verfspetters op. 

Het beroemdste werk van de gebroeders Van Eyck, het Lam Gods, is gerestaureerd en vanaf 25 maart weer te bewonderen in het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal in Gent. 

Meest gelezen