AFP or licensors

Zullen we alle kwetsbaren bereiken voor vaccinatie? "Niet iedereen kan uitnodiging volledig lezen"

Zullen we de meest kwetsbaren in onze samenleving wel bereiken om hen uit te nodigen voor een coronavaccin? Het is een vraag waar heel wat armoedeorganisaties en experten mee zitten. Zij vrezen dat velen uit de boot zullen vallen, onder meer door de brief die mensen moet uitnodigen, zo schrijft De Morgen. "Niet iedereen zal tot op het einde geraken."

Dat de coronavaccins belangrijk worden om ons uit deze crisis te halen, hoeft niet meer gezegd. Experts zeggen al langer dat 70 procent - of misschien wel meer, door de verschillende varianten - zich moet laten vaccineren om aan groepsimmuniteit te komen. Maar de kans is groot dat we de meest kwetsbaren in onze samenleving gaan missen, zo waarschuwen armoedeorganisaties en experts. 

"Verschillende mensen die leven in armoedesituaties zullen misschien wel graag ingaan op het aanbod tot vaccinatie, maar zij ervaren toch enkele drempels", zegt Henk Van Hootegem, coördinator bij het Interfederale steunpunt tot bestrijding van armoede, in "De ochtend" op Radio 1. Zo hebben ze niet altijd toegang tot informatie en zullen ze ook niet altijd in de centra geraken. 

Beluister hier het gesprek in "De ochtend". De tekst gaat daaronder voort. 

Maar nog een groter probleem zou wel eens de brief kunnen worden die verstuurd wordt om je uit te nodigen voor de vaccinatie. Dit weekend kon je bij VRT NWS al ontdekken hoe die eruit zal zien

"Veel organisaties lieten nadien weten dat de brief veel noodzakelijke informatie bevat, maar dat het ook een opeenvolging is van veel informatie", zegt Van Hootegem. "We riskeren dat een hele groep mensen hem niet volledig zal lezen en niet tot op het einde zal geraken. Mensen in probleemsituaties staan soms nogal argwanend tegenover brieven. Daarom dat visuele elementen net belangrijk zijn."

De vzw Zuiderpoort in Gent heeft al een voorstel gedaan. 

En ook de taal is belangrijk. Volgens Van Hootegem is het de bedoeling om de brief in verschillende talen beschikbaar te maken. "Dat is ook echt nodig om mensen te kunnen bereiken die het Nederlands niet goed machtig zijn."

Meest gelezen