Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Absoluut niet minderwaardig": viroloog Van Gucht legt uit waarom we niet ongerust moeten zijn over AstraZeneca-vaccin

Het is niet nodig om ongerust te zijn over het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Volgens hem komen er veel vragen binnen over het bewuste vaccin van mensen die zich zorgen maken. "We willen ten stelligste ontkrachten dat het een minder goed vaccin zou zijn."

Ons land gebruikt momenteel drie coronavaccins. Pfizer en Moderna - die momenteel vooral aan ouderen worden gegeven - en AstraZeneca. Maar die laatste heeft zijn imago niet mee. Geregeld wordt er met argwaan naar het bewuste vaccin gekeken, omdat het "minderwaardig" zou zijn of op z'n minst niet zo goed zou werken als dat van Pfizer en Moderna. 

Ook viroloog Steven Van Gucht krijgt er veel vragen over, zo vertelde hij op de persconferentie van Sciensano. "Dat komt vooral door voorbarige communicatie. Daardoor is er veel verwarring en ongerustheid ontstaan", zo zegt Van Gucht. "Maar we willen ten stelligste ontkrachten dat het AstraZeneca-vaccin minderwaardig zou zijn."

De viroloog benadrukt de resultaten van de klinische studies. "Het vaccin heeft een werkzaamheid van 82 procent tegen alle vormen van covid, ook de milde symptomen, als er twee dosissen van het vaccin zijn toegediend met 12 weken tussen. Als we kijken naar de werkzaamheid voor ernstige ziekten - daarmee bedoelen we ziekenhuisopnames en overlijdens - dan is er zelfs een werkzaamheid van 100 procent. Dat zijn ontegensprekelijk goede resultaten."

Bekijk hier de uitleg van Steven Van Gucht. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

De verwarring komt volgens Van Gucht onder meer omdat Zuid-Afrika voorlopig het vaccin niet meer toedient, omdat sommige gevaccineerden toch nog milde tot matige symptomen krijgen als ze besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant. "Maar er is geen enkele indicatie dat het vaccin niet zou beschermen tegen ernstige klachten", zegt Van Gucht. "En net dat is cruciaal. Met het vaccin willen we voorkomen dat mensen in het ziekenhuis terechtkomen."

Een andere oorzaak is dan weer dat het in verschillende landen - waaronder ons land - (nog) niet wordt toegediend aan mensen boven de 55 jaar. In ons land wordt het AstraZeneca-vaccin (momenteel) gebruikt voor de zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, tandartsen en thuisverplegers, als ze niet ouder dan 55 zijn. 

"Dat is niet omdat het vaccin niet goed zou werken bij ouderen", zegt de viroloog. "Er zijn gewoon te weinig data over de 55-plussers. We wachten nog op de resultaten van een grote studie in de Verenigde Staten. Eens die bekend zijn, kan de Hoge Gezondheidsraad een ander advies geven. Bovendien heeft de Wereldgezondheidsorganisatie al gezegd dat je het vaccin wel kan toedienen aan mensen boven de 55."

"De vaccins moeten voorkomen dat mensen in het ziekenhuis belanden en sterven aan covid", herhaalt Van Gucht. "Alle vaccins waarover we momenteel beschikken in ons land zijn daarvoor uiterst geschikt."

Meest gelezen