Een beeld van een uitverkochte Lotto Arena, tijdens de concertreeks van Bart Peeters

Balthazar kondigt concert in Lotto Arena aan eind november, maar zal dat kunnen? Sector wacht (in stilte) op perspectief

Opmerkelijk concertnieuws: de Belgische groep Balthazar kondigt een show aan in de Lotto Arena eind november. Ze zijn één van de eerste Belgische artiesten die met nieuwe en concrete concertplannen voor een groot publiek naar buiten komen. En dat op een moment dat de cultuur- en evenementensector nog geen concreet perspectief heeft, wanneer ze de deuren weer mogen openen voor een publiek. De grote vraag: komt er op het Overlegcomité van volgende week vrijdag al meer duidelijkheid voor deze sectoren?

Via sociale media kondigt Balthazar meteen een hele Europese tournee aan. Volgende week vrijdag komt hun vijfde plaat "Sand" uit, en daar wil de groep een reeks optredens aan koppelen in Europa. Balthazar heeft de traditie om rond elke nieuwe plaat uitgebreid te touren, ook in het buitenland. 

Eind september zou Balthazar opnieuw op het podium willen staan in Nederland. Hun tournee eindigt (voorlopig) eind november in eigen land, meer bepaald in de Lotto Arena. Op volledige capaciteit is die zaal goed voor maximum 8.000 toeschouwers. "We zijn extreem hongerig om opnieuw op te treden en onze nieuwe nummers voor te stellen", schrijft de groep bij de bekendmaking op Facebook.

Dat een artiest aan een nieuwe plaat bij voorkeur een uitgebreide tournee koppelt, is zeker niet uitzonderlijk. Maar deze aankondiging van Balthazar komt op een moment dat de cultuur- en evenementensector bijna een jaar nadat ze de deuren hebben gesloten, nog geen perspectief heeft op heropening. Balthazar is daarmee één van de eerste artiesten die aangeeft dat ze met hun nieuwe muziek weer willen optreden, en dat ze daar een concrete show op een concrete datum aan koppelen. 

Andere artiesten hebben al laten weten dat ze hun geplande (en vaak meermaals uitgestelde) tournee willen hervatten, zo snel de situatie dat toelaat. Clouseau bijvoorbeeld wil vanaf september weer optreden. Hun laatste album "Tweesprong" kwam uit vlak voor de eerste lockdown in het voorjaar van 2020.  Alle geplande shows in België zijn nu verplaatst naar het najaar van 2021, de Nederlandse optredens meteen naar 2022. Het gaat in dit geval om clubconcerten, al staat de Ethias Arena in Hasselt bijvoorbeeld ook op de concertplanning van de broers Wauters.

Staan verder ook te trappelen om hun geplande shows te spelen: Niels Destadsbader (voorlopig nog steeds gepland voor oktober in het Sportpaleis) en Bart Peeters, die zijn verjaardagstournee in de Lotto Arena wil afwerken, "zodra de virologen dat toelaten". Concrete, nieuwe data voor de shows van Peeters zijn er nog niet. De Limburgse rockgroep Zornik plant dan weer een comeback. Zij mikken op een concert in de AB, eind november.

Blik op het najaar

De honger om weer live te spelen voor een publiek is er dus zeker bij artiesten. Maar voor concertorganisatoren en alle betrokkenen in de cultuur- en evenementensector is het voorlopig koffiedik kijken. De vraag is of ze perspectief op een heropstart mogen verwachten op het eerstvolgende Overlegcomité van volgende week vrijdag. 

Of er überhaupt versoepelingen mogelijk zijn met de huidige coronacijfers en vaccinatiegraad, en welke richting die dan uitgaan, is onduidelijk. Zowel de cultuur- als de evenementensector wachten af, en doen er voorlopig het zwijgen toe. Zij zijn natuurlijk niet de enige sectoren die hopen op perspectief om te heropenen, denk maar aan de horeca.

Ook de festivalsector zit nog op de wachtbank: zij krijgen tegen midden maart duidelijkheid, zo is de afspraak tussen de sector en het kabinet van minister van Cultuur Jambon. Werchterorganisator Herman Schueremans heeft vorige week nog gezegd dat hij voor een volwaardige editie wil gaan in 2021, en dat Rock Werchter desnoods dan maar "twee maanden later" moet doorgaan. Concreet wordt dat voor Rock Werchter dan begin september, in het najaar dus.

We hebben er vertrouwen in dat we dit najaar opnieuw een Sportpaleis vullen.

Sportpaleis-baas Jan Van Esbroeck toonde zich eind januari optimistisch

Enkele weken geleden zei Jan Van Esbroeck, baas van de Sportpaleisgroep en dus ook van de Lotto Arena, nog dat hij mikt op het najaar om opnieuw concerten te organiseren in volle zalen. "Met mondmaskers en andere hygiënische voorwaarden", benadrukte hij toen. Van Esbroeck hoopt dat er tegen dan voldoende mensen gevaccineerd zijn om indoorconcerten voor duizenden mensen weer mogelijk te maken. Dat lukt enkel als de vaccinatiecampagne stevig op gang komt richting de zomer, wanneer de brede bevolking aan de beurt is voor hun prik.

In eerste instantie mikt Van Esbroeck trouwens op shows van Belgische artiesten. Gisteren raakte nog bekend dat Céline Dion haar Sportpaleisshow van eind maart 2021 met een jaar heeft uitgesteld, naar 2022. De komende maanden staan er in de Belgische concertzalen amper nog shows van buitenlandse artiesten gepland. Het merendeel is intussen (meermaals) verplaatst, of geannuleerd. Afwachten is voorlopig de boodschap.

Meest gelezen