Yves Rausch op de eerste dag van zijn proces op 15 januari in de rechtbank van Offenburg.
AFP or licensors

Duitse "Rambo van het Zwarte Woud" veroordeeld tot drie jaar cel

In Duitsland is Yves Rausch veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De man kreeg de bijnaam "Rambo van het Zwarte Woud", toen hij vorig jaar vier agenten met een pistool bedreigde in Oppenau, in het zuiden van Duitsland, hun wapens afnam en zich daarna dagenlang schuilhield in het bos. Na een klopjacht van vijf dagen met honderden agenten en helikopters kon hij ingerekend worden.

Yves Rausch zette in juli vorig jaar de regio rond Oppenau in rep en roer. Een bewoner van het dorp in het zuiden van Duitsland had de politie gebeld voor een verdachte man die met pijl en boog rondliep. Vier agenten gingen naar hem toe, maar de man kon hen overmeesteren en nam hun dienstwapens af.

Daarna vluchtte Rausch het Zwarte Woud in en hield er zich dagenlang schuil. De man kende het bos blijkbaar op zijn duimpje, want hij leefde er al een hele tijd.

De politie zette een klopjacht op met in totaal meer dan 2.500 agenten, helikopters en drones. Uiteindelijk kostte het vijf dagen om de man te vinden en hem op te pakken. 

"Wald-Rambo"

Duitse media kwamen al snel met de bijnaam "Wald-Rambo", ofwel "Rambo van het Zwarte Woud", een verwijzing naar de Amerikaanse film 'Rambo: First Blood' (1982). Hij vertoonde ook bepaalde fysieke gelijkenissen met de actieheld: Rausch liep vaak rond in camouflagekledij en volgens de aanklager was hij een wapengek. 

De aanklagers hadden 3 jaar en 9 maanden gevangenisstraf geëist wegens gijzeling en verboden wapenbezit. Volgens zijn advocaat is hij verminderd toerekeningsvatbaar en was er geen sprake van een serieuze gijzelingssituatie. De verdediging ijverde voor een voorwaardelijke straf.

Meest gelezen