Zondag grote actie fitnessclubs: "10.000 kilometer lopen en fietsen, want fitnesscentra dichthouden kost mensenlevens" 

Tien Vlaamse fitnessclubs hebben het initiatief genomen voor een grote actie zondag onder het motto "Fitness open now!". Zondag zullen ze coronaproof 10.000 kilometer bij elkaar fietsen en lopen. "Want fitnesscentra sluiten kost ook heel wat mensenlevens", zegt Wim De Raeymaecker van fitnessclub Fitality in Londerzeel. Ondertussen hebben al ruim 100 clubs zich bij de actie aangesloten.

Door corona zijn de fitnesscentra al ruim acht maanden dicht. En die centra hebben in de gezondheidscrisis toch een zeer belangrijke taak, want fitnesscentra sluiten eist mensenlevens, zegt Wim De Raeymaecker van fitnessclub Fitality in Londerzeel: "Er zijn in Vlaanderen heel wat mensen die bij ons sporten in de medisch verantwoorde centra om aan hun gezondheid te werken. Wij hebben dagelijks mensen die sporten om overgewicht, verhoogde bloeddruk en cholesterol en hart- en vaataandoeningen tegen te gaan. Dus wij coachen die naar een betere gezondheid. Door de sluiting van fitnesscentra hebben die mensen minder beweging, lopen ze een achterstand op, en hebben ze uiteraard problemen met hun gezondheid." (lees verder onder de foto)

"Het idee was om een actie te doen met beweging, gecombineerd met de ernst van het gebrek aan bewegingen dat mensenlevens kost. En we willen in de kijker zetten dat we meer zijn dan een vrijetijdsbesteding", gaat De Raeymaecker verder. "En we doen alles coronaproof, dat wil zeggen dat we hier in Londerzeel zondag met maximum vier mensen tegelijkertijd op het domein mogen zijn. We hebben twee fietsen gezet die 12 uur onafgebroken bezet zullen zijn door leden en collega's die zullen fietsen. Er zijn ook clubs die loopbanden zullen plaatsen. Maar de bedoeling is om aan die 10.000 kilometer te geraken." Nog volgens De Raeymaecker hebben ondertussen  100 clubs zich aangesloten bij de actie.

Meest gelezen