Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

BELUISTER - Vlaming in Amerikaanse staat Texas over uitzonderlijk winterweer: "In huis van een gezin was het 5 graden"

Elektriciteit die 72 uur lang uitvalt, huizen waar de temperatuur zakt tot 5 graden en het bad laten vollopen om toch nog water te hebben om het toilet te kunnen doorspoelen. Het forse winterweer in de Amerikaanse staat Texas veroorzaakt grote problemen. "We kunnen wel een robot op Mars zetten, maar niet mensen voorzien van elektriciteit", zegt de Vlaming Ann Willaert, die er al twintig jaar woont. 

Een groot deel van de Verenigde Staten gaat al dagen gebukt onder extreem winterweer. Er zijn temperaturen tot -18 graden gemeten in de zuidelijke staat Texas, een temperatuur die daar al meer dan 30 jaar niet meer is vastgesteld. Net als op andere plekken zijn er in de staat problemen met elektriciteit. Miljoenen huishoudens kwamen al zonder stroom te zitten.

Beluister hier de getuigenis van Ann Willaert uit Texas in "De ochtend". De tekst gaat daaronder voort. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Momenteel hebben we elektriciteit, dus we zijn blij", getuigt Ann Willaert in "De ochtend" op Radio 1, die al twintig jaar in College Station, een plaats in Texas, woont. "De laatste dagen was dat niet altijd het geval. Sinds maandag valt de elektriciteit geregeld uit. Soms treft het honderdduizend mensen, soms 2 miljoen. De meeste huizen hier zijn niet goed geïsoleerd, dus je voelt meteen de temperatuur goed zakken in huis."

Ann zette de temperatuur vrij hoog als er wél elektriciteit was, waardoor het in haar huis meeviel wanneer de elektriciteit weg was. "Maar vrienden van ons - die twee kleine kinderen hebben - hebben 72 uur zonder elektriciteit gezeten. Daar was het op een bepaald moment 5 graden in huis. Veel mensen zijn voor een paar nachten op hotel gegaan."

Maar niet enkel de elektriciteit is een probleem, ook de watertoevoer verloopt niet altijd vlot. In veel huizen zijn de waterleidingen vast gevroren. "Een vriendin van mij heeft sneeuw gesmolten om water te hebben, als ze al elektriciteit heeft om dat te kunnen doen. Bij een andere vriend is de leiding op zolder gebarsten, waardoor het hele huis onder water liep. Wij hebben het bad laten vollopen, toen we hoorden dat er problemen met het water zouden kunnen zijn. Zo kunnen we toch het toilet doorspoelen."

Inwoners kunnen water gaan halen, omdat er ook problemen zijn met de watertoevoer
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Het is eigenlijk niet om te lachen. Het lijkt wel een derde wereld-situatie", zegt Ann. "We zijn wel in staat om een robot op Mars te laten landen (ze verwijst naar de Marsverkenner van NASA die gisteren succesvol geland is, red.), maar niet om de lokale bevolking te voorzien in elektriciteit. Er zijn veel mensen die diep in de problemen zitten."

Er is wel beterschap op komst. Het zou nog twee nachten stevig vriezen in de staat Texas, daarna wordt het beter. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen