Radio 2

BEKIJK - Vriend van de Kennedy's, vijand van de frigobox: het opmerkelijke parcours van graaf Leopold Lippens

Met Leopold Lippens verliest ons land een van de meest markante burgemeesters. De burgervader van Knokke-Heist stamt uit een bekende adellijke familie en was ruim 40 jaar burgemeester van de mondaine badplaats aan de Oostkust. Hij was niet alleen populair, hij had ook contacten tot in de hoogste kringen, ook internationaal. De naam Leopold Lippens zal in het collectieve geheugen gegrift blijven door een aantal opmerkelijke uitspraken.

Lang voor hij burgemeester werd, had Leopold Lippens al een gevuld adresboekje. Zo kwam hij in de jaren 60 over de vloer bij de familie van de Amerikaanse oud-president John Kennedy. "Allez, ik heb overal ter wereld gewerkt en veel mensen ontmoet, zonder daar te veel tralala over te doen", zegt hij daarover in het tijdschift "Quote"

"Jackie Kennedy heb ik goed gekend en ik ging hier wel eens op stap met Ted Kennedy. Hij werd zeker herkend, maar ik blufte altijd: “Wat zou een Kennedy hier nu moeten doen? Ge moet niet denken dat hij het is.” Dat vond Ted fantastisch."

Jackie Kennedy heb ik goed gekend en ik ging hier weleens op stap met Ted Kennedy

Leopold Lippens in "Quote"

Ook Donald Trump, die andere oud-president van de Verenigde Staten, was geen onbekende voor Leopold Lippens. Dat had veel te maken met de golfsport, een gemeenschappelijke passie van beide heren. 

Een kleine twee jaar geleden ontmoetten ze elkaar nog in Ierland. "We hebben over bepaalde golven (sic) gesproken die hij en ik gespeeld hebben", aldus Lippens. Hij noemde het gesprek "met de  machtigste man ter wereld interessant, maar niet belangwekkend".

Wat er ook van zij: de figuur Lippens bleef nooit onopgemerkt. "Excentriek betekent in het Engels dat je rare dingen kunt verwachten, en van mij kan je dat inderdaad verwachten", zei hij daar zelf over in het tv-magazine "Koppen". "Maar ik ben ook een beetje rebel. Ik voel mij tussen excentriek en rebels, en verantwoordelijk burgemeester."

Bekijk een fragment uit "Koppen" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

De verantwoordelijke burgemeester had soms wel een merkwaardige manier om die verantwoordelijkheid concreet te maken. Jarenlang werd hij achtervolgd door zijn uithaal naar de zogenoemde "frigoboxtoeristen" in een interview met het tijdschrift "Panorama", in 1990. 

Even later nuanceerde hij die uitspraak: hij bleek het over eendagstoeristen te hebben die hun auto overal parkeren, waardoor de - meer begoede - verblijfstoeristen in Knokke-Heist geen parkeerplaats voor hun bolide vonden. "Wij verwelkomen hier iedereen, ook eendagstoeristen", aldus Lippens. Maar hij wilde wel dat die eendagstoeristen hun wagen parkeerden "waar wij dit willen".

Bekijk een fragment uit "Het Journaal" uit 1990 en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

De kritiek die hij kreeg, deerde hem niet echt. "Ik doe zoals de eenden wanneer het regent", zei hij daarover in 2000. "Ik zet me op de kant en het water gaat over mijn pluimen. Als de zon uitkomt, schud ik mijn pluimen."

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Met zilvermeeuwen, een andere vogelsoort aan de kust, liep Leopold Lippens minder hoog op. "Dat zijn de ratten van de lucht", zei hij daarover.  Hij vond dat zilvermeeuwen te veel overlast veroorzaakten in zijn gemeente en ijverde er zelfs voor om de dieren te laten schrappen van de lijst met beschermde diersoorten.

Bekijk een verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Honden zag de burgemeester wel zitten, maar alleen als ze het strand niet bevuilden. Hondenbaasjes moeten niet alleen de drollen van hun geliefde viervoeter opruimen, maar ook hun plasjes. Lippens toonde "Het Journaal" hoe je dat moet doen. "Ik ben vóór honden, maar voor honden die op een aangename manier door mensen worden gecontroleerd", zei hij.

Bekijk hier een bijhorend videofragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Dat strand, dat was voor Leopold Lippens pure schoonheid. "De schoonheid van de kust is niet de Atlantikwall die iedereen kent, maar de brede stranden die we hebben", vond hij.

Bekijk hier een bijhorend videofragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Die brede stranden trekken toeristen aan, en dat vond Leopold Lippens prima, zeker als het om gefortuneerde toeristen gaat. Vluchtelingen, illegale migranten of transmigranten zag hij liever niet naar zijn gemeente komen. "Een Calais zal hier niet gebeuren", zei hij daarover in 2016. "Ze mogen proberen een tentenkamp te plaatsen. Het zal ontruimd worden dag in dag uit. Ze moeten een andere oplossing vinden. Illegaal is illegaal."

Bekijk hier een bijhorend videofragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Wie legaal in Knokke-Heist verblijft, verplaatst zich al eens met een golfkarretje. Makkelijk in een kustgemeente die kampt met een chronische tekort aan parkeerplaatsen. "Voor oudere mensen magnifiek", vond de burgemeester.

 Bekijk hier een bijhorend videofragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Vorig jaar zagen we de burgemeester van Knokke-Heist een laatste keer, toen hij van leer trok tegen zij die tijdens de coronazomer zijn gemeente onveilig kwamen maken. "Eendagtoeristen die hier al jaren komen, zullen blijven komen, maar zij die komen om amok te maken en de zaken op hun manier te regelen, dat gaat niet marcheren in Knokke-Heist."

Bekijk hier een bijhorend videofragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen