Harry en Meghan doen definitief afstand van koninklijke taken: proeven van vrijheid smaakt duidelijk naar meer

Na een jaar nadenken hebben Harry en Meghan besloten dat ze niet terugkomen op hun eerdere besluit om afstand te doen van hun koninklijke taken en verplichtingen. Buckingham Palace bevestigt dan ook dat ze definitief hun eretitels moeten afstaan waarmee ze de Queen en de monarchie vertegenwoordigden. Daar verliezen beide partijen bij, maar voor de hertog en hertogin van Sussex opent het ook perspectieven. Proeven van de vrijheid smaakt duidelijk naar meer, al valt het nog te bezien hoever ze daarbij kunnen gaan.

Nee, de hertog en de hertogin van Sussex gaan niet met hangende pootjes terugkeren naar de gouden kooi van het Britse koningshuis. “Wij vinden het prima zo, dus we gaan onze koninklijke opdrachten niet opnieuw opnemen, thank you very much”, dat moet zo ongeveer de boodschap geweest zijn van Harry en Meghan aan de stafleden van de Queen en de rest van de familie. 

De afspraak was dat Harry en Meghan hun beslissing na één jaar in samenspraak met het Britse koningshuis zouden evalueren.  Vorig jaar werd daar nadrukkelijk aan toegevoegd dat het koppel te allen tijde opnieuw welkom was als “senior royals”, werkende leden dus van het Koningshuis, en als volwaardige vertegenwoordigers van de Queen en de monarchie. 

Als de hovelingen gehoopt hadden dat Meghan en Harry met de staart tussen de benen zouden terugkeren, dan zijn ze eraan voor hun moeite. De hertog en de hertogin hebben geproefd van de vrijheid, en dat smaakt duidelijk naar meer. 

Bekijk het verslag uit het Journaal en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Half in, half uit? No way

Oorspronkelijk wilden Harry en Meghan voor de helft hun eigen ding doen, en voor de andere helft koninklijke taken vervullen. Maar half in, half uit: dat kon niet. Jezelf met commerciële deals en sponsoring inlaten en tegelijkertijd het koningshuis vertegenwoordigen is een no-no. De monarchie is niet zoiets als een wielerwedstrijd. Dus het was het een of het ander, maakten de hovelingen hun vorig jaar duidelijk. De Queen kon niet anders dan het daarmee eens zijn, liefhebbende oma of niet (ook al laat ze de deur op een kier staan, je weet maar nooit.)

Dat betekent wel dat ze nu definitief moeten afzien van alle koninklijke erebaantjes die vroeger tot hun takenpakket behoorden en waarmee ze optraden als vertegenwoordigers van de Queen en de monarchie. Als daar zijn: het erevoorzitterschap van de Rugbybond, of van het Royal National Theatre. Tot daar aan toe.

Wat er zwaarder zal inhakken bij Harry zijn de militaire eretitels die hij moet opgeven. Zijn eigen militaire graden en medailles, die hij onder meer aan het front in Afghanistan behaalde, mag hij natuurlijk behouden. Maar hij had ook drie militaire eretitels, die hij niet door eigen verdienste had verkregen maar die hem als vertegenwoordiger van de Queen waren toegewezen. Die moet hij nu definitief inleveren: ze worden doorgeschoven naar andere leden van de familie, “werkende” leden dus. 

Bittere pil

Harry houdt hartstochtelijk van het leger: het was zijn tweede familie toen hij het spoor een beetje bijster was. Zijn rol als soldaat was zijn redding en gaf hem zelfvertrouwen, het werd een stuk van zijn identiteit. Die militaire eretitels opgeven is dus een hoge prijs die hij voor zijn vrijheid betaalt, en het was best een emotionele klap toen hij dat te horen kreeg. Blijkbaar heeft hij die bittere pil nu doorgeslikt.

Maar het koningshuis is óók een verliezer bij deze regeling. Toen Harry met Meghan trouwde, werd het koppel enthousiast ingehaald als jonge ambassadeurs voor de Commonwealth, het Gemenebest. 

Voor de Queen is dat netwerk van meer dan 50 staten met bevoorrechte relaties een levenswerk, een soort instandhouding van het koloniale rijk van haar koninklijke voorgangers. Harry en Meghan moeten nu hun erevoorzitterschap van “The Queen’s Commonwealth Trust” en de associatie van Commonwealth universiteiten teruggeven.

Terwijl ze daarvoor net het gedroomde uithangbord waren: ze zijn jong (en 60 procent van de Commonwealthbevolking is jonger dan dertig) en in Meghans gemengde afkomst kunnen veel van de verschillende gemeenschappen uit die landen zich herkennen. Niet toevallig waren er in de sleep van haar bruidsjurk motieven van alle Commonwealthlanden geweven. Die formidabele troef kan de Queen dus niet meer uitspelen.

Lees verder onder de foto:

2019 Pool/Samir Hussein

Blijvende belangstelling?

Maar goed: de situatie is nu duidelijk en Harry en Meghan hebben de handen vrij om zelf nog meer nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Ook al mogen ze het woord “royal” daarbij nergens meer gebruiken (want ze vertegenwoordigen de koninklijke familie niet meer), ze gaan er blijkbaar wel vanuit dat die koninklijke connectie tot in lengte van jaren voor een blijvende belangstelling van het publiek zal zorgen. Dat moet natuurlijk nog blijken. Het is koud buiten de koninklijke familie, daar kon die andere nestverlater Edward VIII destijds van meespreken.

En de bruuske demarches van Harry hebben binnen de familie behoorlijk wat brokken gemaakt. Ook al zegt de persmededeling vandaag dat de twee altijd "geliefde leden van de familie" zullen blijven, er zijn nog wat herstelwerkzaamheden nodig. Met name met Harry’s broer, prins William. Die kan Harry zijn vaandelvlucht maar moeilijk vergeven.

William ziet zichzelf als de drager van de monarchie, en wat Harry doet bedreigt in zijn ogen de reputatie van de monarchie. Bovendien kiest Harry in de afweging van eigen-geluk-versus-plicht voor zijn eigen geluk, en dat is een doodzonde. Koninklijke plicht gaat boven alles in het boekje van William.

Ondertussen doppen Harry en Meghan wel hun eigen boontjes (al wordt Harry achter de schermen wellicht nog altijd fors gesubsidieerd door papa Charles). Door corona is er van hun nieuwe initiatieven nog maar weinig spectaculairs te merken, maar af en toe horen we toch wat. 

Er is hun liefdadig platform "Archewell". Er is de deal met Netflix. Er is de deal met Spotify voor een reeks podcasts . Er is sprake van documentaires met Oprah Winfrey rond het thema mentale gezondheid. Er was het nieuws dat Meghan investeert in een start up bedrijfje, een biomerk van instant koffie waarmee je een “Superlatte” kan bereiden. 

En onlangs heeft Meghan een opmerkelijke overwinning geboekt in het proces tegen het Britse boulevardblad “The Mail on Sunday”. De krant citeerde uit een handgeschreven brief die ze aan haar vader gestuurd had, vlak na de pijnlijke breuk met hem. De rechtbank oordeelde dat haar privacy daarmee inderdaad geschonden was, zoals ze altijd beweerd had. 

Harry en Meghan kregen bij dat riskante proces geen enkele steun van de koninklijke familie, het bleef oorverdovend stil aan die kant. Dat ze nu op eigen houtje die zaak gewonnen hebben zal hen ook wel sterken in hun streven naar verdere onafhankelijkheid. 

Politiek?

Omdat het koppel net voor de Amerikaanse verkiezingen een ontmoeting had met Gavin Newsom, de gouverneur van de staat Californië, zwollen in de Democratische partij prompt de geruchten aan dat Meghan zich misschien warmloopt voor een politieke carrière. Dat meldt de Britse krant The Times. 

Er werd al gespeculeerd dat het soort initiatieven waar ze zich nu mee bezighoudt eenzelfde scenario volgen als dat van Arnold Schwarzenegger destijds in de aanloop naar zijn politieke carrière. Maar anderen vegen dit verhaal van tafel als wel erg speculatief. 

Binnen twee weken zijn Harry en Meghan te gast voor een interview bij Oprah Winfrey, dat nu natuurlijk extra aandacht zal krijgen. Dan zullen we pas goed merken in hoeverre ze afstand willen nemen van hun koninklijke verwanten aan de andere kant van de plas, en hoever ze willen gaan met hun plannen om de wereld ten goede te veranderen. En dan is het natuurlijk ook nog eens uitkijken naar dat aangekondigde broertje of zusje voor de kleine Archie, die in mei twee kaarsjes op zijn taart mag uitblazen. 

Meest gelezen