Harry en Meghan (archieffoto)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Harry en Meghan zullen definitief niet meer voor het Britse koningshuis werken

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zullen hun rol als "werkende leden" van de koninklijke familie niet opnieuw opnemen. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. Vorig jaar besloot het koppel terug te treden als "senior royals", en bijgevolg mochten ze niet langer gebruik maken van hun koninklijke titels om de Britse koningin Elizabeth II te vertegenwoordigen. De afspraak was dat ze hun beslissing na één jaar in samenspraak met het Britse koningshuis zouden evalueren.

In januari 2020 lieten de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle weten dat ze afstand wilden doen van hun koninklijke taken en dotatie.  Op 9 maart vervulden ze hun laatste officiële engagement. Het koppel trok naar Canada en verhuisde later naar Santa Barbara in de Verenigde Staten. Het gevolg was dat Harry en Meghan niet langer gebruik mogen maken van hun koninklijke titels om de Britse koningin Elizabeth II te vertegenwoordigen. Maar ze behouden wel hun titels van Koninklijke Hoogheid en hertog en hertogin van Sussex.

Harry en Meghan tijdens hun laatste officiële engagement voor het Britse koningshuis op 9 maart 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Harry geeft militaire eretitels op

De afspraak was dat Harry en Meghan hun beslissing na één jaar in samenspraak met het Britse koningshuis zouden evalueren. Dat is nu gebeurd. Buckingham Palace bevestigt dat prins Harry en zijn vrouw niet zullen terugkeren als "werkende leden van de koninklijke familie". Het koppel blijft hertog en hertogin van Sussex en Harry blijft in de lijst van de troonopvolging staan.

Harry zal ook zijn militaire eretitels opgeven, al behoudt hij zijn eigen militaire graden. Zo zal onder meer zijn titel als kapitein-generaal van de koninklijke mariniers overgedragen worden aan een ander lid van de koninklijke familie. 

De woordvoerder van het koppel liet weten dat de hertog en hertogin van Sussex trouw blijven aan het Britse koningshuis, "ongeacht hun officiële rol". Harry en Meghan hebben ook laten weten dat ze graag de organisaties en goede doelen blijven steunen die ze vertegenwoordigd hebben, los van enige officiële rol. Het Britse koningshuis zegt dat de twee altijd "geliefde leden van de familie" zullen blijven.

Eerder deze week maakten Harry en Meghan bekend dat ze een tweede kindje verwachten. De kleine Archie, die in mei 2 jaar wordt, krijgt dus een broertje of zusje.

Meest gelezen