Getty Images

Hometrainers massaal verhuurd bij ziekenfondsen, minder toestellen beschikbaar voor revalidatie

Ziekenfondsen lenen massaal veel hometrainers uit. Veel mensen willen blijven bewegen nu de fitnesscentra dicht zijn, maar daardoor zijn er geen hometrainers meer beschikbaar voor mensen die moeten revalideren. "We proberen zelf nog hometrainers aan te kopen, maar ze zijn overal uitverkocht", zegt Hilde Blendeman, teamleader van de uitleendienst van het OZ.

De coronacrisis heeft een grote impact op de vraag naar hometrainers. "Er zijn heel wat operaties uitgesteld geweest. Die worden nu stilletjesaan bijgewerkt, waardoor er heel wat mensen tegelijkertijd moeten revalideren", legt Hilde Blendeman van het OZ uit. 

Lange wachttijden

Daardoor kan de wachtijd tot erg lang oplopen. "In normale omstandigheden leveren we het toestel al na 3 dagen. Nu moeten de patiënten soms tot 3 weken wachten", zegt Blendeman. "We proberen zelf ook volop extra hometrainers aan te kopen, maar alles is uitverkocht." 

Vorig jaar kochten we nog 1.200 extra hometrainers. Ook die zijn nu allemaal uitgeleend

Dimitri Van Bellgemen, regiomanager van de Thuiszorgwinkels Goed in Antwerpen

Ook de Thuiszorgwinkels Goed van de CM in de regio Antwerpen kampen met een tekort aan hometrainers. "We hebben vorig jaar nog 1.200 hometrainers extra aangekocht en toch zijn die allemaal uitgeleend", zegt regiomanager Dimitri Van Bellegem. "Heel wat mensen die normaal naar fitnesscentra gaan, willen in beweging blijven. Zij huren de hometrainer dan vaak voor een lange tijd." 

De Thuiszorgwinkels proberen de wachtlijst nu zo kort mogelijk te houden. "We vragen aan elke klant of ze die hometrainer nodig hebben voor medisch gebruik of niet", zegt Van Bellegem. "We bellen de mensen ook op die de hometrainer al een half jaar langer in bezit hebben om te vragen of ze die nog nodig hebben. We bieden ook een "mini-hometrainer" als alternatief aan."

Meest gelezen