Rob Engelaar Fotografie

Nog altijd jobverlies bij kmo’s door coronacrisis, vooral horeca en arbeiders betalen het gelag

Voor de Belgische kmo’s is het jaar 2021 slecht gestart. Voor het eerst in twee jaar tijd kregen ze in de maand januari te maken met jobverlies. Dat blijkt uit een analyse van HR-bedrijf SDWorx. Zij  bekeken de cijfers van meer dan 21.000 Belgische kmo-werkgevers in de privésector over de laatste twee jaar. De klappen vallen vooral in sectoren waar veel arbeiders werken.

De coronacrisis blijft de Belgische kmo’s parten spelen, zo blijkt uit het aantal aanwervingen en ontslagen bij onze kleine en middelgrote bedrijven, die traditioneel gezien worden als dé motor van onze economie. Door corona blijft die motor sputteren, zo blijkt uit het aantal ontslagen en aanwervingen van de afgelopen maand.

“Het jaar is gemiddeld gezien slecht gestart voor kmo’s”, stelt Annelies Rottiers, kmo-expert bij SDWorx vast. “Enerzijds betekent dit dat er minder kmo’s zijn die personeel hebben aangeworven, zo’n 12 procent, terwijl dat in 2019 nog bijna 16 procent was.”

“Anderzijds zijn er meer kmo’s die overgegaan zijn tot contractbeëindigingen, 15,7 procent. Daardoor is er voor het eerst in twee jaar meer jobverlies dan jobaangroei in de maand januari.” (Lees verder onder de grafiek.)

Nog niet hersteld

Netto is het afgelopen jaar de volledige structurele tewerkstelling bij de kmo’s met 0,66 procent gedaald ten opzichte van 2019, toen er nog lang geen coronavuiltje aan de lucht was en er nog een jobaangroei van 2,7 procent was bij de kmo’s.

Toen corona begin vorig jaar kwam aangewaaid, was de eerste reactie bij de kmo’s: alle aanwervingen stopzetten. “Daarna hebben we gezien dat deze situatie zich in de rest van het jaar zich niet heeft hersteld. Het aantal aanwervingen is altijd onder de cijfers van 2019 gebleven”, concludeert Annelies Rottiers. 

SDWorx ziet bij het begin van dit kalenderjaar nog altijd geen beterschap: “We zien dat in januari het aantal ontslagen hoger blijft dan het aantal aanwervingen, terwijl in 2020 deze negatieve trend in november en december even gestopt leek te zijn. En normaal vertoont januari altijd een stijgende trend.” De hoop op een herstel was dus ijdel.

Arbeiders

SDWorx ziet dat vooral sectoren waarin veel arbeiders werken sneller en heviger reageren op de crisis, en dus sneller de aanwervingen stopzetten en tot ontslag overgaan. “Tegelijk schakelen ze ook wel weer sneller bij als het moet”,  merkt Annelies Rottiers op.

Als we concreet kijken naar de sectoren waar de grootste klappen vallen, dan staat - vanzelfsprekend - de horeca helemaal bovenaan, terwijl er een licht dalende trend is in de bouw en de industrie.

Meest gelezen