Demonstranten in Myanmar tonen een foto van de jonge demonstrante die bij het protest werd neergeschoten en intussen overleden is
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Jonge demonstrante in Myanmar overleden na politiekogel

In Myanmar, in Zuidoost-Azië, is een jonge vrouw overleden nadat ze vorige week door de politie in het hoofd was geschoten tijdens een betoging. Ze is de eerste betoger die sterft tijdens de protesten tegen de militaire staatsgreep van begin deze maand in Myanmar. Sindsdien komen de inwoners van Myanmar massaal op straat tegen de staatsgreep en voor de vrijlating van leider Aung San Suu Kyi.

Mya Thwate Thwate Khaing overleed om 11 uur lokale tijd op de dienst intensieve zorg van het ziekenhuis in de hoofdstad Nay Pyi Taw, waar ze aan het beademingstoestel lag. Op 9 februari kreeg de vrouw van 20 een kogel in het hoofd tijdens een demonstratie in de hoofdstad. Toen vuurde de politie rubberkogels op de betoging om de deelnemers uiteen te drijven. Maar artsen zeggen dat de hoofdwonde van de jonge vrouw veroorzaakt is door een echte kogel. Ze is de eerste betoger die tijdens de protesten overlijdt. 

Al onmiddellijk nadat de vrouw, die 20 werd op intensieve zorg, werd neergeschoten, ging video van haar lot viraal sociale media. Op de beelden was te zien hoe de medewerkster van een kruidenier bescherming zocht tegen het waterkanon en toen plots neerviel. Het leger zegt dat ze deel uitmaakte van een groep die met stenen naar de politie gooide. Er is een onderzoek geopend naar wat er juist gebeurd is.

Mya Thwate Thwate Kaing werd een symbool van het verzet tegen de legerleiding. In de dagen nadien droegen demonstranten foto’s van haar mee tijdens de protesten, die intussen al bijna drie weken in heel het land aan de gang zijn. 

Op 1 februari pleegde het leger een staatsgreep uit onvrede met de verkiezingsuitslag van november. De generaals spraken van fraude en wilden de uitslag niet erkennen, ze riepen de noodtoestand uit en lieten regeringsleider (en Nobelprijswinnaar voor de Vrede) Aung San Suu Kyi samen met partijgenoten arresteren. Intussen heeft de legerleiding beloofd om binnen het jaar nieuwe verkiezingen te organiseren, maar dat heeft de demonstraties niet gestopt. Zo waren er vandaag opnieuw protesten in Yangon, de grootste stad van het land en in Myitkyina, in het noorden van Myanmar. 

Meest gelezen