Koning Filip belde met burgemeester Hamont-Achel: "Hij maakte zich zorgen over stijgende coronacijfers in de gemeente"

Rik Rijcken, burgemeester van Hamont-Achel, kreeg vorige week telefoon van niemand minder dan de koning. Onze vorst wilde weten of de stijgende coronacijfers in de gemeente al ingedijkt waren. "Het gesprek was oprecht en gemoedelijk", vertelde Rijcken op Radio 2 Limburg. 

"Iemand van het paleis contacteerde me vorige week donderdag, om te informeren naar de coronatoestand in onze gemeente", legt de burgemeester uit in het ochtendprogramma "Start Je Dag". "Die persoon vertelde me dat het goed mogelijk was dat de koning zelf ook zou bellen. Dat zou de dag erna gebeuren, rond de middag. Die voormiddag kreeg ik dan nog eens telefoon van een andere kabinetsmedewerker die me vertelde dat de koning om 12 uur zou bellen."

Hij was heel vriendelijk en het gesprek ging er heel oprecht aan toe

Rik Rijcken, burgemeester Hamont-Achel

De burgemeester kon een tiental minuten lang bellen met de koning. "Op het moment dat koning Filip belde lagen de besmettingscijfers in onze gemeente heel hoog. De koning heeft daarom zijn bezorgdheid geuit en wilde weten hoe het er aan toeging in Hamont-Achelt en hoe het met onze bewoners ging. Hij was heel vriendelijk, en het gesprek ging er heel oprecht aan toe. Ik heb op voorhand niets van protocollen doorgekregen, of een lijst met onderwerpen die je niet mag behandelen of zo. Het paleis drukte me enkel op het hart dat ik hem moest aanspreken met 'Sire', maar dat weet iedereen."

Meest gelezen