VRT NWS

"Knokke was Lippens en Lippens was Knokke": burgemeester Leopold Lippens (79) van Knokke-Heist is overleden

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, is overleden. Lippens is 79 jaar oud geworden. Eind vorig jaar maakte graaf Lippens bekend dat hij leukemie had. Schrijver Hugo Camps kende de burgemeester bijzonder goed: "Hij was een Belg hors catégorie".

Lippens was sinds eind de jaren 1970 burgemeester van de mondaine badplaats Knokke-Heist. Hij zat nooit om een opvallende uitspraak verlegen, soms ook omstreden, maar in zijn gemeente was hij erg populair.

"Ik voel me tussen een excentriek, een rebel en een verantwoordelijke burgemeester", liet hij ooit optekenen. Bekijk dat fragment hier: 

Videospeler inladen...

In november had het gemeentebestuur al laten weten dat burgemeester Lippens het kalmer aan zou doen wegens gezondheidsproblemen. Kort daarna werd duidelijk dat Lippens bloedkanker had.

Eerste schepen Piet De Groote had al enige tijd de meeste taken van burgemeester Lippens overgenomen als waarnemend burgemeester, al zat Lippens de gemeenteraden en de schepencolleges - van thuis uit - nog steeds voor.

Maandag liet Lippens aan schepen De Groote weten dat het snel bergaf ging met zijn gezondheid en dat hij àl zijn taken overdraagt. Vanmorgen was het eerste schepencollege waar Lippens niet meer aan deelnam en net tijdens dat college liep het nieuws binnen dat hij overleden was.

"Knokke was Lippens en Lippens was Knokke"

Schrijver (en inwoner van Knokke) Hugo Camps heeft Leopold Lippens goed gekend. "Een bijzondere meneer", klinkt het. "Voor mij was hij voor een stuk een curiosum en voor een ander stuk heel authentiek. Hij was een man van uitersten. Hij kon cassant zijn, maar ook poëtisch en dromerig. Ik heb hem nooit één avond over geld of beleggingen horen spreken. Zijn liefde voor Knokke was oprecht en diep doorleefd. Knokke was een heiligdom. Hij was alleenheerser. Knokke was Lippens en Lippens was Knokke."

Herbeluister hier het gesprek met Hugo Camps in "De wereld vandaag": 

Want, zo vertelt Camps, in Knokke was Lippens zeer geliefd, "terwijl hij eigenlijk niet veel investeerde in die liefde. Hij was een beetje arrogant, hautain, stond niet klaar om handen te schudden. Hij ging als einzelgänger door het leven, en dat doen politici meestal niet."

Hij was een beetje arrogant, hautain, stond niet klaar om handen te schudden

Schrijver Hugo Camps

Zijn ziekte had hem volgens Camps gekraakt. "Hij was ingekeerd, ingetogen, ik voelde een zekere tristesse. Ik zag ineens een oude man, en dat had ik nooit gezien."

En, zoals het vrienden betaamt, heeft Camps ook wel wat weetjes over de man. Zo was hij fan van de Dalai Lama, kende hij de Kennedy's ("maar hoe hij daar binnengekomen was, weet niemand") en waren ook de royals hem zeer bekend. "Hij was een Belg hors catégorie", besluit Camps. 

Hij was een Belg hors catégorie

Schrijver Hugo Camps

"Een monument"

Graaf Leopold Lippens komt uit een  vooraanstaande familie. Hij is de oudere broer van Maurice Lippens, voormalig topman bij de ter ziele gegane bank Fortis.

Bekijk hier de familiegeschiedenis van de familie Lippens: 

Videospeler inladen...

"Volgende maand zou hij 50 jaar in de lokale politiek actief zijn geweest, een monument", reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Toen Lippens 40 jaar burgemeester was, werd dat nog uitgebreid gevierd. Bekijk die reportage hier: 

Videospeler inladen...

Ook vanuit de nationale politiek komen er reacties. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - die het eerst per abuis over Maurice Lippens had - plaatste op Twitter zijn medeleven, noemt hem "een zekere incarnatie van België" en roemt Lippens om "zijn hart op de tong".

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft het over een "visionair". Open VLD-politicus en collega-kustburgemeester Bart Tommelein spreekt over "een man met een duidelijke mening".

Bekijk hier een overzicht van de carrière van Leopold Lippens:

Videospeler inladen...

Bekijk hier enkele reacties in Knokke-Heist na de dood van de populaire burgemeester:

Videospeler inladen...

Meest gelezen