AP

G7 belooft 7,5 miljard dollar voor vaccinatie in arme landen, Van Damme en Van Gucht: "Verplicht vaccin geen goed idee"

Viroloog Steven Van Gucht heeft gewaarschuwd dat de besmettingscijfers van de laatste dagen aangeven dat we binnenkort opnieuw stijgende weekcijfers mogen verwachten. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg daalt niet meer. Het vaccin verplichten is volgens Van Gucht en Pierre Van Damme geen goed idee. "Dat gaat de weerstand tegen het vaccin verhogen", klinkt het. Volg alle nieuws over de coronacrisis in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Experten Pierre Van Damme en Steven Van Gucht: "Goed informeren is de weg naar succesvolle vaccinatiecampagne"

Volgens professor Pierre Van Damme is er wel degelijk nagedacht over het al dan niet verplichten van het vaccin, maar uiteindelijk is de piste om het vaccin te verplichten van tafel geveegd. 

"Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van. We moeten er alles aan doen dat de mensen op een goed geïnformeerde manier een beslissing nemen. Dat is heel belangrijk. Dan zijn de mensen die zich laten vaccineren, gemotiveerd om dat te laten doen.  Ze weten dan heel goed waarom. Dat gaat een effect hebben op hun entourage. Ze gaan anderen overtuigen om het vaccin te nemen. Als je het verplicht, gaan mensen dat doen omdat het moet. Dat gaat ook weerstand opwekken tegen het vaccin", zegt Van Damme in "Terzake".

Van Damme verduidelijkt dat er gekozen is om goed te informeren en  te sensibiliseren. "De twijfels rond de vaccins moeten we aanpakken. De ontwikkeling van het vaccin kunnen we perfect duiden en misschien moeten we dat in heel eenvoudige bewoording uitleggen hoe het komt dat we zo snel een vaccin hebben."

Professor Steven Van Gucht is het daarmee eens. "Als je het vaccin verplicht, ga je het antivaccingevoel voeden. Op korte termijn zou je een schijnbare quick win hebben, op langere termijn kan dat heel schadelijk zijn. Met de vaccinatiebereidheid is het in België niet zo slecht gesteld, zeker in Vlaanderen. Het percentage mensen dat gaat weigeren, zal niet groot zijn."

Videospeler inladen...

G7 trekt in totaal 7,5 miljard dollar uit voor vaccincampagnes in arme landen

De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag als voorzitter van de organisatie een online-bijeenkomst van de G7 op gang gebracht met een oproep tot een gezamenlijke inspanning om de coronapandemie te verslaan. Er is op de vergadering meer dan vier miljard dollar extra toegezegd voor vaccinatiecampagnes in arme landen.

"We moeten ervoor zorgen dat de hele wereld ingeënt raakt want dit is een wereldwijde pandemie en het heeft geen zin indien een land veel verder is dan een ander, we moeten samen vooruitgang boeken", zei de bewindsman volgens het persbureau Press Association. Vaccins dienen over de hele wereld "aan kostprijs" gedistribueerd.

Naar eigen zeggen hebben de zeven grootste economieën ter wereld hun financiële hulp voor vaccinatiecampagnes met meer dan vier miljard dollar verhoogd. De VS alleen al geeft twee miljard dollar en de Europese Unie 500 miljoen euro. In totaal is daamee 7,5 miljard dollar beloofd voor een "rechtvaardige toegang tot vaccins".

Videospeler inladen...

Ook Nederlandse Senaat stemt in met spoedwet over avondklok

Een ruime meerderheid van de Nederlandse Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die de regering deze week snel ontwikkeld. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. "Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen", zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het debat.

Voor het wetsvoorstel stemden 45 senatoren en 13 tegen.

Tot de inwerkingtreding van de spoedwet is de avondklok nog geldig onder de huidige wettelijke grondslag. Dinsdag hing de avondklok aan een zijden draadje, toen de rechtbank in Den Haag onverwacht de juridische onderbouwing onderuit haalde en het straatverbod per direct ophief.

Israël gaat 100.000 Palestijnse arbeiders vaccineren

De Palestijnse autoriteiten hebben een overeenkomst gesloten met Israël om zowat 100.000 Palestijnen die op Israëlisch grondgebied werken te vaccineren tegen COVID-19. Dat meldt het Palestijnse ministerie vrijdagavond. De Israëlische autoriteiten hebben de informatie nog niet bevestigd.

"Er heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen het Palestijnse en Israëlische ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van nieuwe coronavarianten te beperken", aldus het Palestijnse ministerie in een verklaring. "Er werd overeengekomen om 100.000 Palestijnen die in Israël werken te vaccineren."

Vanaf wanneer die vaccinaties zullen plaatsvinden, is voorlopig niet bekend. Ook de criteria waarop de arbeiders gekozen worden zijn nog onduidelijk.

Denemarken sluit 13 grensovergangen met Duitsland

Denemarken sluit dertien grensovergangen met Duitsland vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in de Duitse grensstad Flensburg. Zeker tachtig mensen in de stad zijn besmet met het virus. De grenscontroles worden opgevoerd bij negen andere grensovergangen.

"We hebben vanwege de uitbraak in Flensburg de grenscontroles flink opgevoerd", aldus de Deense minister van Justitie Nick Haekkerup. "We hebben voornamelijk kleinere grensovergangen gesloten."

Ook in de stad zelf zijn de maatregelen flink aangescherpt om verdere verspreiding te voorkomen. Zo is er vanaf zaterdag een avondklok van kracht, voor zeker een week. Ook mogen mensen geen bezoek meer ontvangen.

600 Vlamingen werden onterecht te vroeg uitgenodigd voor vaccinatie

Ongeveer 2.000 mensen, onder wie 600 Vlamingen, hebben de voorbije dagen ten onrechte een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren, door een fout in de selectiefilter van het systeem dat de uitnodigingen verstuurt. De "gelukkigen" worden niet afgebeld en krijgen hun vaccinatie wel op de voorgestelde datum.

De uitnodiging voor vaccinatie wordt normaal op verschillende manieren verstuurd: sowieso via brief, maar, als die contactgegevens beschikbaar zijn, ook per sms of per mail. Deze week ontvingen zowat 27.500 zorgverleners al een uitnodiging.

Omdat de vaccinatiecentra in Brussel en Vlaanderen de eerstelijnszorgverleners zo snel mogelijk wilden vaccineren, nodigden ze hen waar mogelijk uit per sms en e-mail, omdat dit sneller gaat dan per brief. In sommige regio's waren daar echter niet genoeg eerstelijnszorgverleners bij, waardoor het systeem ook mensen uitnodigde uit de brede bevolking. In totaal ontvingen zowat 2.000 mensen (1.550 in Brussel en 600 in Vlaanderen) een "onterechte" uitnodiging. Dit gebeurde dus voordat de zorgverleners, die niet digitaal konden worden bereikt, per brief uitgenodigd werden.

Deze 2.000 personen kwamen normaal gezien pas in aanmerking voor vaccinatie in fase 2, dus bij de massale vaccinatie. Die mensen mogen echter hun vaccin laten zetten op de datum van de uitnodiging die ze ontvingen. "Die 600 mensen afbellen of allemaal een mail sturen om hen te zeggen dat ze toch niet mogen komen, zou niet efficiënt zijn", vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij benadrukt dat het euvel ook niet voor problemen zal zorgen in het vaccinatieproces.

Professor Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Vaccinatie: "Wij betreuren deze vermenging van vaccinatiegroepen. Dit soort problemen kan in de beginfase van een dergelijk ICT-systeem waarin diverse actoren handelingen moeten stellen, voorvallen, maar dit moet alleszins worden vermeden en bijgestuurd. Men wilde hier vooral zo snel mogelijk vaccins toedienen vanuit de vaccinatiecentra."

In het ICT-systeem wordt een extra waarschuwing ingebouwd om dit in de toekomst te voorkomen. Daarnaast wordt aan de vaccinatiecentra een bijkomende vorming gegeven voor een gebruik van het ICT-systeem in overeenstemming met de vaccinatieprioriteiten.

Duitse touroperator wil enkel gevaccineerden toelaten in zijn hotels

De Duitse touroperator Alltours wil vanaf het najaar enkel nog mensen die een coronavaccin kregen, toelaten in de vakantiehotels van zijn eigen merk Allsun. Dat maakte het bedrijf uit Düsseldorf vrijdag bekend. De bedoeling is de klant een zorgeloze vakantie te bezorgen.

"We willen onze gasten de hoogst mogelijke zekerheid bieden, zodat ze ontspannen van hun vakantie kunnen genieten", klinkt het in een mededeling. De maatregel zal waarschijnlijk ingaan vanaf 31 oktober. Het precieze tijdstip zal afhangen van het verloop van de vaccinaties, erkent het bedrijf.

Alltours baat onder de naam Allsun 35 hotels uit in Mallorca, op de Canarische Eilanden en in Griekenland

Aantal coronabesmettingen in Nederland weer fors boven gemiddelde

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn in Nederland 4.761 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3.705 per dag ligt, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit noteerde donderdag ook meer besmettingen dan gemiddeld. Volgens gecorrigeerde cijfers waren het er toen 4.594. Op 24 uur tijd waren er vijftig bijkomende sterfgevallen gemeld, tegen 74 donderdag, 59 woensdag en 88 dinsdag.

Meer dan 20 Vlaamse vaccinatiecentra starten: "Zodra vaccins erdoor komen, gaan we ertegenaan"

Vandaag gaan in Vlaanderen meer dan 20 vaccinatiecentra open, een aantal grote in de steden, en kleinere daarbuiten. In Hasselt is daarvoor de evenementenhal Ethias Arena omgebouwd door de organisatie achter het muziekfestival Pukkelpop. 

Videospeler inladen...

Vonnis in beroep over Nederlandse avondklok met één week uitgesteld

Het gerechtshof in Den Haag zal pas volgende week vrijdag een uitspraak in het hoger beroep doen over het afschaffen van de Nederlandse avondklok. Normaal gezien zou dat vonnis er vandaag gekomen zijn.  

Na het horen van de argumenten van beide partijen, is er volgens de voorzitter van het gerechtshof meer tijd nodig om een grondige uitspraak te kunnen doen. Willem Engel van Viruswaarheid, de organisatie de zaak tegen de avondklok aanspande, noemt het een “vreemde gang van zaken”. 

Dinsdag oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok onwettig is en dat ze opgeheven moet worden. De Nederlandse regering ging in beroep en het vonnis werd geschorst in afwachting van de definitieve uitspraak. De avondklok blijft dus voorlopig van kracht.

Als de rechtbank in beroep volgende week beslist dat de avondklok inderdaad onwettig is, betekent dat niet meteen het einde van de avondklok. De Nederlandse regering vond namelijk gisteren in de Tweede Kamer een meerderheid voor een spoedwet om de avondklok een stevigere gerechtelijke basis te geven. De spoedwet zou de avondklok onderbrengen in de coronawet, waar ook andere coronamaatregelen in staan. 

Meest gelezen