Marathonloopster Nina Lauwaert uit Sint-Niklaas houdt zich mentaal sterk voor Olympische Spelen

Voor marathonloopster Nina Lauwaert (32) uit Sint-Niklaas begint de tijd stilaan te dringen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Aan de internationale limiet voldoet ze al, maar het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) vraagt ook nog een erg snelle richttijd. Door de coronapandemie zijn er nauwelijks wedstrijden en dat heeft gevolgen. “Er zijn veel onzekerheden, dus je moet mentaal wel sterk zijn”, zegt ze. 

Het verhaal van Nina Lauwaert is opmerkelijk. Al haar hele leven lang doet ze aan atletiek, maar pas op latere leeftijd is ze doorgebroken. “Ik ben op mijn 6e begonnen”, vertelt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik heb altijd getraind en wedstrijden gelopen, maar pas op mijn 27e ben ik efficiënter gaan trainen. Ik leerde toen een coach kennen die mij bij de Belgische top zou kunnen brengen. Nooit gedacht dat het zou lukken, maar de resultaten volgden in onder meer de Cross Cup (veldlopen, nvdr.) en nu zelfs op internationaal niveau.”  

Streng België

Het summum in de sportwereld, de Olympische Spelen, komt er over 5 maanden al aan. Met een gerust gemoed toeleven naar Tokyo zit er jammer genoeg niet in. Want Nina is nog niet helemaal zeker van haar ticket. “Ik voldoe aan de internationale voorwaarden. Die zijn gebaseerd op de wereldranking (Nina staat in de top-80 op de uitgezuiverde lijst, waarbij er per land 3 atleten afgevaardigd worden, nvdr). België vraagt jammer genoeg ook een extra limiet die we moeten kunnen lopen, en die staat op 2 uur 30 minuten en 15 seconden. Ik ben nog niet onder die tijd geraakt.” Tijdens de marathon van Eindhoven kwam ze amper 9 seconden te kort. Met die tijd houdt de Belgische federatie geen rekening omdat die wedstrijd in 2018 plaats vond en niet tijdens de voorziene kwalificatieperiode. 

De coronapandemie gooit ook roet in het eten, want veel marathons zijn er niet meer. “In april loop ik de marathon van Hamburg, met daarvoor enkele kleinere races om zo het wedstrijdgevoel aan te scherpen”, gaat Nina verder. 

Onzekerheid

"Het is niet makkelijk om binnen te geraken bij marathons en voorbereidingswedstrijden te lopen", zegt Nina nog.  "Je familie en vrienden kunnen niet afzakken om te supporteren. Je wordt dus heel sterk teruggewezen op jezelf en je weet niet eens of de Spelen wel kunnen doorgaan. Je moet toch stevig in je schoenen staan om resultaten te behalen. Ik wil echt naar de Spelen, want het is een kinderdroom om daar ooit te zijn. Als het nu niet lukt, dan zal mijn wereld niet vergaan. Ik doe sowieso nog voort tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.”  

Het is soms echt een circus
Nina Lauwaert, marathonloopster uit Sint-Niklaas

Ondertussen is Nina ook al 7 jaar de trotse mama van Thorre en combineert ze het lopen en haar gezin met een job als sportcoach. “Het is zeker niet evident”, lacht ze. “Zeker in de eerste lockdown was het echt zoeken naar tijd om te kunnen lopen, want plots was ik ook nog juf. Ook nu in de krokusvakantie, wanneer mijn zoontje bij mij is, lijkt het een beetje op een circus waarbij ik allerlei ballen en borden in de lucht probeer te houden. Ik loop elke dag en tijdens de opbouw naar een wedstrijd loop ik tot wel 150-160 kilometer per week." 

"Om je een idee te geven van hoe mijn dagen eruit zien: vanmorgen ben ik in alle vroegte al gaan lopen. Nu ben ik bij de sportpodoloog voor verschillende tests met loopschoenen op de loopband. Dan ga ik ’s middags naar huis om te koken en wat te rusten, want dat is ook belangrijk. En in de namiddag staat er een nieuwe looptraining gepland. Met een zoontje dat ook nog eens zijn tijd opeist, weet ik wat te doen in een dag.” 

kasto80

Meest gelezen