Melikan Kucam (midden), geflankeerd door zijn advocaten.

Melikan Kucam en echtgenote vervolgd voor domicilie- en uitkeringsfraude

Voormalig N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam en zijn echtgenote worden door het Mechelse parket vervolgd voor domicilie- en uitkeringsfraude. Het dossier is een uitloper van het Antwerpse dossier rond humanitaire visa waarin Kucam vorige maand veroordeeld werd tot 8 jaar effectief en zijn echtgenote tot 40 maanden effectief. Beiden gaan wel in beroep tegen dat vonnis.

Volgens het parket in Mechelen zijn er voldoende aanwijzingen dat de echtgenote van Kucam verschillende uitkeringen ontving op basis van een valse aangifte van hun woonsituatie. Tijdens het proces in Antwerpen werd duidelijk dat de twee al twintig jaar samenwonen, maar de vrouw ontving uitkeringen van RIZIV, VUTG (kindergeld) en RVA als alleenstaande. Daardoor zou zowat 40.000 euro te veel aan haar zijn uitgekeerd. Bovendien werden de inkomsten die het koppel kreeg uit de visa-fraude niet aangegeven, wat ook een invloed kon hebben op de toekenning van de uitkeringen. Echtgenoot Melikan Kucam was volgens het parket op de hoogte van de situatie en is daardoor mededader.

Melikan Kucam was gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen toen hij door het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werd aangesteld om lijsten met kandidaten op te stellen voor een humanitaire reddingsoperatie van Assyrische christenen uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak. Kucam genoot veel vertrouwen van het kabinet: hij screende de families en bepaalde wie er op de lijsten kwam. Hij vroeg bedragen tussen 2.500 en 7.500 euro om mensen op de lijsten te laten plaatsen, bedragen die uiteraard niet bij de fiscus werden aangegeven. Samen met zijn echtgenote en zijn zoon stonden nog zes anderen terecht voor de correctionele rechtbank van Antwerpen voor mensensmokkel, passieve omkoping en het leiden van een criminele organisatie.

Bekijk hier in 1 minuut waar de zaak rond de humanitaire visa precies over ging: 

Videospeler inladen...

Kucam werd veroordeeld tot 8 jaar cel en zijn echtgenote tot 40 maanden, maar beiden gaan in beroep tegen het vonnis waardoor ze momenteel niet in de gevangenis zitten. Tijdens het onderzoek naar fraude met humanitaire visa werden volgens het Mechelse parket voldoende aanwijzingen aangetroffen om ook te vervolgen voor inbreuken tegen het sociaal strafwetboek.

Het proces in Mechelen wordt gevoerd op 18 juni. Indien ze door de Mechelse rechtbank schuldig bevonden worden aan oplichting en domicilie- en uitkeringsfraude riskeren ze een maximumstraf van drie jaar en een geldboete van 48.000 euro. Daarnaast is de kans groot dat ze de ontvangen uitkeringen moeten terugbetalen.

Meest gelezen