ECA Med

Oost-Vlaams bedrijf maakt nieuwe soort mondmaskers met laagje citroenzuur: "Je kan er jezelf beter mee beschermen"

Het bedrijf ECA in Assenede maakt binnenkort een nieuw soort mondmasker met een microscopisch laagje citroenzuur dat beschermt tegen virusdruppels van anderen. De mondmaskers die mensen nu gebruiken, beschermen vooral de omgeving, dit nieuwe masker beschermt ook jezelf.  Het geneesmiddelenagentschap FAGG bevestigt aan Radio 2 dat de nieuwe maskers extra bescherming bieden. 

"Het fijne laagje citroenzuur op het masker neutraliseert het virus voor 99,9 procent", zegt Yves Marchand van bedrijf ECA. "Als je iets aanraakt dat besmet is met het virus en je komt dan aan jouw mondmasker, dan doodt het masker het virus." Binnen enkele minuten zou het masker dus alle viruspartikels neutraliseren. En dat is net het allerbelangrijkste van dit nieuwe mondmasker. Met een klassiek masker bescherm je vooral je omgeving, met deze bescherm je ook jezelf.

Een ander masker beschermt vooral je omgeving, met dit masker bescherm je ook jezelf

Yves Marchand van ECA

Citroenzuur

"Het is een zeer innovatieve technologie die toegepast wordt om het virus uit te schakelen. Bovendien geeft het geen gevaar voor de volksgezondheid want citroenzuur is een 100 procent natuurlijk product." Hoe het komt dat deze technologie zo laat in de coronacrisis wordt gebruikt, legt Marchand uit: "De techniek bestond eigenlijk wel al en werd toegepast op andere middelen. Op een gegeven moment zagen ze in dat het ook kan werken op mondmaskers, en het kan zelfs werken tegen andere virussen ook." Ook het FAGG, het geneesmiddelagentschap, bevestigt aan Radio 2 dat de nieuwe mondmaskers betere bescherming bieden. De officiële goedkeuring moet er nu nog komen. 

Betaalbaar

ECA wil iedereen de kans geven om zulke maskers te kopen en heeft niet de bedoeling om er een grote winst uit te halen. Het zal betaalbaar zijn: "We willen onze burgers zoveel als mogelijk beschermen. Het zal wel iets duurder zijn omdat de kwaliteit er wel is, maar de prijs zal niet zoveel verschillen van de maskers die je nu kan kopen." 

Het bedrijf maakt al jaren autobekleding en verkoopt ook al een hele tijd mondmaskers onder de naam ECA Med. Voor de nieuwe desinfecterende maskers installeert het een nieuwe productielijn. Het bedrijf wil 190 miljoen stuks per jaar kunnen leveren. Half april kan je de extra beschermende mondmaskers kopen.

kasto80

Meest gelezen