Reisorganisator Neckermann koopt zichzelf tijd om deal met nieuwe investeerder rond te krijgen

Neckermann is in vergevorderde gesprekken met een nieuwe investeerder die de reisorganisator - alweer - moet redden van de ondergang. Dat heeft de directie van Neckermann zonet aan de 150 werknemers laten weten. De bedrijfsleiding zal vandaag een overnamedossier indienen bij de ondernemingsrechtbank, waardoor ze zich vier maanden tijd kopen om de deal rond te krijgen. 

De directie van reisorganisator Neckermann had zichzelf 22 februari als deadline gesteld om een oplossing te vinden voor de acute geldnood waarin het bedrijf verkeert. 

Maar het management komt nu al iets eerder met nieuws: na een ondernemingsraad heeft de bedrijfsleiding aan het personeel laten weten dat Neckermann in vergevorderde gesprekken is met een nieuwe investeerder,  een investeringsfonds. 

Nieuwe procedure

Omdat de deal nog niet rond is, vraagt Neckermann bij de ondernemings­rechtbank van Nijvel om een zogenoemde "overdracht onder gerechtelijk gezag" op te starten. 

Door deze procedure op te starten, krijgt het bedrijf vier maanden de tijd om een overnemer te vinden - die de directie dus al zelf op het oog heeft. Gedurende die tijd is Neckermann beschermd tegen een faillissement. 

Bescherming

Neckermann zit in moeilijke papieren sinds het Britse moederbedrijf Thomas Cook eind 2019 op de fles ging. Het gros van de reiswinkels werden overgenomen door de Spaanse toerismereus Wamos. 

Maar toen kwam de coronacrisis. Vanwege die crisis kreeg Neckermann eind vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers. Maar die werd opgeheven toen Wamos, de Spaanse aandeelhouder van Neckermann, toen 3,5 miljoen euro vers kapitaal beloofde. 

De Spanjaarden konden zich door de coronacrisis echter niet aan hun belofte houden. Bijgevolg kwam Neckermann opnieuw in het sukkelstraatje terecht, waar het nu met nieuwe geldschieters probeert uit te geraken.

Dubbel

CEO Laurent Allardin gelooft alvast in de toekomst van zijn bedrijf. "Vóór de coronacrisis deden we het erg goed en leken we gered na onze schuldherschikking." Hij is ervan overtuigd dat Neckermann snel een nieuwe start kan maken, laat hij weten in een persbericht.

Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB is gematigd positief over het nieuws van de directie. Volgens de vakbondsvrouw is het enerzijds positief dat het faillissement vooralsnog is afgewend.  

Anderzijds blijft het personeel nog altijd in het ongewisse, want er blijft nog veel onduidelijk. "We weten nog altijd niet waar we staan en hoeveel jobs en winkels er met een nieuwe investeerder zullen blijven bestaan." 

De 150 werknemers van Neckermann blijven intussen tijdelijk werkloos, waardoor de personeelskosten feitelijk worden afgewenteld op de overheid.  

Vouchers

Klanten die nog een Neckermann-voucher hebben, hoeven zich volgens het bedrijf geen zorgen te maken.  "Doordat het faillissement is afgewend, kan de Belg nog steeds zijn reizen (om)boeken of vouchers inruilen bij Neckermann", luidt het in een persbericht. 

Meest gelezen