Nieuwe lading jonge ontwerpers en architecten neemt Hasselts Z33 in met re-FORMAT

Jonge ontwerpers en architecten maken in kunstencentrum Z33 in Hasselt een tentoonstelling waarin alledaags racisme, traditionele ambachten en angstgeluiden verweven worden.  

Tijdens de lockdown werkten 8 laureaten aan de tentoonstelling re-FORMAT in Z33 in Hasselt. “Door de coronapandemie verliep het traject  anders dan gewoonlijk. FORMAT werd re-Format. Alles moest herdacht, herschikt en geherformuleerd worden”, legt curator Heleen Van Loon uit.

 "Het is de jaarlijkse gewoonte van Z33 om een selectie van jonge ontwerpers en architecten die recent zijn afgestudeerd de kans te geven om hun creativiteit te bundelen. Er waren 80 kandidaten, vanwaar we 10 individuen hebben geselecteerd. De groepsexpositie omvat acht werken, waarvan er twee werden gerealiseerd door een duo. 

Publiek

De laureaten delen dezelfde ambities om maatschappelijke kwesties aan te pakken. Ze bedenken manieren om het publiek hierbij te betrekken. Ondanks het feit dat de groep elkaar dit jaar maar één keer heeft gezien, werd er een mooie prestatie neergezet.”

Opvallend dit jaar is dat acht van de tien geselecteerden vrouwen zijn. “De beste voorstellen hebben bepaald met welke mensen we in zee gingen. We hebben zoals altijd een diverse groep samengesteld met verschillende achtergronden en culturen.”

Meest gelezen