Onderzoek naar legionella-uitbraak in Evergem is afgerond

Het gerechtelijk onderzoek naar de bron van de legionellacrisis is afgerond. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Op de eindvordering is het nog even wachten. Frank Scheerlinck, advocaat van enkele benadeelden, reageert met gemengde gevoelens. “Ik probeerde het onderzoek de voorbije twee jaar meermaals in te kijken, maar kreeg geen toelating. Als ik nu nog bijkomend onderzoek vraag, gaat dat alles nog langer doen aanslepen.”

Begin 2019 raakten 32 inwoners van de Gentse kanaalzone besmet met legionella. Dat is een bacterie die ontstaat bij stilstaand water met een temperatuur tussen 20 °C en 50 °C. Als het nadien in de lucht verneveld wordt, kan de bacterie zich via kleine waterdruppeltjes verspreiden en langs de neus of de mond de longen bereiken. 

2 overlijdens

De legionella-uitbraak in en rond Evergem kostte twee personen het leven. Het parket van Oost-Vlaanderen startte een onderzoek na het eerste overlijden om te achterhalen hoe de patiënten besmet waren geraakt. Bewoners keken ondertussen met argusogen naar de verschillende koeltorens op de omliggende industrieterreinen. Uiteindelijk identificeerde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid papierfabriek Stora Enso als mogelijke bron. Hun identiteit werd initieel afgeschermd in het belang van het onderzoek. Begin juni 2019 maakte het bedrijf zelf bekend dat het mogelijks aan de bron van de besmettingen lag.

Onderzoek afgerond

Ondertussen zijn we bijna twee jaar verder en is het gerechtelijk onderzoek afgerond. Het parket zal nu bekijken of het voldoende bewijzen heeft om Stora Enso - of eventuele andere verdachten - voor de strafrechter te brengen. Maar zo ver zijn we voorlopig nog niet: na de eindvordering van het parket moet het dossier eerst nog langs de raadkamer passeren. Die beslist of er effectief een rechtszaak van komt en wie zich eventueel moet verantwoorden.

Gemengde gevoelens

De gemeente Evergem legde in mei 2019 al een klacht neer met burgerlijke partijstelling. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) riep toen alle getroffen inwoners op om zich aan te sluiten. Ondertussen zijn er een tiental burgerlijke partijen betrokken. Tot op de dag vandaag kregen zij nog geen inzage in het onderzoek. Frank Scheerlinck, advocaat van een aantal slachtoffers, ondernam al verschillende pogingen om het dossier in te kijken en zal nu ook opnieuw aankloppen bij de onderzoeksrechter.

“Vorige maand nog hebben ze mijn verzoek afgewezen, omdat "de noodwendigheden van het onderzoek dit vereisen". Ik vraag me af wat die noodwendigheden dan wel mogen zijn”, reageert hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Als ik nog bijkomend onderzoek wil, gaat dat alles nog langer doen aanslepen. Had ik dat dossier vroeger kunnen inkijken, was dat niet nodig geweest. Daarnaast moet ik mijn cliënten al twee jaar lang uitleggen dat ze niet mogen weten hoe ver het onderzoek staat, wie er mogelijks vervolgd wordt en wat er precies wordt onderzocht.”

kasto80

Meest gelezen