Op date gaan in coronatijden? Het kan in Wemmel via de "plexidate"

Gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel pakt uit met een opmerkelijk initiatief: de "plexidate". Daarbij kunnen mensen in een omgebouwde container met elkaar afspreken, zonder de coronaregels te schenden. "Op die manier kunnen we toch nog met iemand anders dan ons knuffelcontact afspreken of zelfs iemand nieuw leren kennen."

"Mensen hebben al heel lang heel weinig sociale contacten", vertelt Kristof Smet, centrumverantwoordelijke van gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel. "Als we nu met mensen willen afspreken die geen knuffelcontact zijn, dan moet dat buiten, tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Maar die wandelingen word je ook beu en bovendien is dat geen optie als het slecht weer is." Daarom komt De Zandloper nu met de "plexidate". Daarbij kan je wel binnen afspreken, maar op een coronaveilige manier.

Een kamer in de babbelbox

Omgebouwde container

"Op een plexidate kan je in een gezellige ruimte afspreken met iemand die niet jouw knuffelcontact is", legt Smet uit. "De plexidate-ruimte is ontstaan door een container om te bouwen tot twee ingangen en twee ruimtes, gescheiden door een plexiwand. Jij gaat langs één kant binnen en je gesprekspartner langs de andere kant”, gaat Smet verder. “Binnen zijn ze door plexiglas gescheiden, maar kunnen ze elkaar wel zien en horen."

Wie iemand nieuw wil leren kennen, kan er op blind date.

De plexidate is volgens Smet een ideale manier om kleinkinderen die lange tijd hun oma en opa niet gezien hebben, weer te ontmoeten. "Maar je kan er ook nieuwe mensen leren kennen. Door corona is dat heel moeilijk geworden. Daarom kan je kiezen voor een blind date. Wie je dan als gesprekspartner krijgt, is een verrassing. Dat het een tof gesprek zal worden, daar staan wij garant voor.”  

Wie op plexidate wil, moet zich op voorhand inschrijven. "Iedere date duurt 30 minuten. Na iedere babbel neemt een poetsploeg de ruimtes onder handen, zodat het coronavirus geen kans krijgt."

De babbelbox staat opgesteld op de parking schuin over het gemeentehuis in de Folletlaan op zaterdag 6 en zondag 7 maart van 9 uur tot 17 uur en maandag 8 en dinsdag 9 maart van 9 uur tot 19 uur. 

De plexidate is gratis, inschrijven kan via de website van De Zandloper

Meest gelezen