Personeelsleden Thai Airways veinzen eigen dood om premie op te strijken... en komen daarna gewoon werken

Uit een fraudeonderzoek blijkt dat minstens 26 personeelsleden van de Thaise luchtvaartmaatschappij Thai Airways valse overlijdensaktes hebben ingediend om op die manier een begrafenispremie te kunnen opstrijken van hun werkgever. Opmerkelijk is dat de werknemers in kwestie gewoon zijn blijven werken, ook nadat ze zogezegd zouden zijn overleden.

Thai Airways heeft een eigen spaarcoöperatieve. Personeelsleden die daarbij aangesloten zijn kunnen onder meer een premie krijgen als ze overlijden om hun begrafenis te betalen. Die premie bedraagt bijna 15.000 euro.

Uit een fraudeonderzoek blijkt nu dat minstens 26 personeelsleden van Thai Airways valse overlijdensaktes hebben ingediend om de premie op te strijken. Gek genoeg zijn die personeelsleden wel gewoon bij het bedrijf aan de slag gebleven. 

Het onderzoek dat is gevoerd loopt terug tot 2013. Het is best mogelijk dat er nog meer personeelsleden op dezelfde manier misbruik hebben gemaakt van het systeem, zonder ontdekt te worden.

Herbeluister hier het gesprek over Thai Airways in "De wereld vandaag" op Radio 1, of lees verder onder het audiofragment.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Fraudeschandalen stapelen zich op

Het is niet de eerste keer dat Thai Airways internationaal in de media komt met ongewone fraudeschandalen. Vorig jaar bleek al dat er op grote schaal gesjoemeld werd met overuren. Een onderhoudstechnicus spande de kroon: hij was in één jaar tijd zogezegd 416 dagen extra komen werken.

Ook het management van Thai Airways heeft geen propere handen. Uit politieonderzoeken blijkt dat er gefraudeerd zou zijn bij de aankoop van Airbus-vliegtuigen in 2003-2004, en afgelopen jaren zou motorbouwer Rolls Royce voor ruim 30 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om op die manier lucratieve contracten binnen te halen bij Thai Airways.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Thai Airways in mei 2020 bescherming tegen schuldeisers heeft aangevraagd. Op dit moment loopt er een traject dat de luchtvaartmaatschappij op termijn opnieuw winstgevend en vrij van fraude moet maken.

Meest gelezen