Plantenuitverkoop in Meise is het Tomorrowland voor plantenliefhebbers: "In een paar uur volzet"

De grote plantenuitverkoop die vandaag start in Wolvertem, Meise, was in minder dan geen tijd volzet. Wanhopige plantenliefhebbers proberen alsnog een ticket te scoren via sociale media. "Dit is een van de weinige evenementen die nog doorgaan en het lijkt alsof iedereen er bij wil zijn."

Bij plantencentrum Robberechts in Wolvertem, Meise, is het komend weekend alle hens dek. Voor de derde keer organiseren ze de Plantenoutlet, waarbij bloemen, planten en alles wat daarbij hoort aan inkoopprijzen verkocht worden. "Iedere keer komt daar veel volk op af", vertelt Lien Robberechts in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Maar deze keer zijn er extreem veel geïnteresseerden. Zoals altijd, hebben mensen op voorhand een ticket moeten reserveren zodat ze zeker van een plaatsje.  Meestal duurt het een aantal weken voor het evenement volzet is, maar dit keer heeft het slechts een paar uur geduurd voor alle tickets de deur uit waren." Omdat het evenement zo snel volzet was, proberen nu veel mensen via Facebook tickets te vinden. "We werken ook met een wachtlijst, als iemand afzegt, krijgt iemand anders een ticket."

Mensen stippelen op een plattegrondje hun route uit, zodat ze zeker de planten kunnen kopen die ze willen.

Lien Robberechts van Bloemen Robberechts

Om het evenement coronaproof te laten verlopen, moet iedere plantenliefhebber alleen komen en krijgt hij of zij 30 minuten om rond te lopen op de beurs. "Dat is een beperkte tijd. Mensen stippelen op voorhand op een plattegrond uit waar ze zeker naartoe moeten om de planten te kunnen kopen die ze willen", legt Robberechts uit. 

Nieuwe hype

Volgens Robberechts heeft het succes van de Plantenoutlet alles te maken met corona. "Door corona gaan er amper evenementen door, maar de Plantenoutlet vindt wel plaats. Het is voor veel mensen iets waar ze lang naar uit gekeken hebben, het is nog eens iets anders dan de zoveelste wandeling maken." Anderzijds is er volgens Robberechts een nieuwe hype ontstaan. "Het verzamelen van kamerplanten is een hype geworden tijdens corona. Mensen zijn veel thuis en willen die plek zo gezellig mogelijk maken. Daarom zijn mensen massaal veel kamerplanten gaan kopen. "

"Hoe zeldzamer de plant, hoe beter", weet Robberechts. Sommige planten die ze dit weekend verkopen op de Plantenoutlet, zijn al maanden en soms zelfs jaren geleden besteld bij de kweker. "Dat gaan dan om zeldzame planten zoals de Monstera Variegata. Dat is een gatenplant die al jaren populair is in Vlaamse huiskamers, maar die door een mutatie witte vlekken op de bladeren heeft. Zo'n plant is bijzonder moeilijk te kweken en heel gewild onder plantenliefhebbers. Je betaalt er dan ook veel geld voor. Van 100 euro voor een miniplantje tot honderden en zelfs duizenden euro's voor een grote plant."

De zeldzame, zeer gewilde Monstera Variegata. Foto: Dutch Flower Lady

Meest gelezen