Politie Maasland gaat radio maken: "We willen dichter bij de bevolking komen"

De politiezone Maasland gaat iedere maand een uur radio maken op de vrije radio LRM. Inwoners van de zone kunnen via Facebook vragen stellen die de korpschef en zijn collega’s in het radioprogramma zullen beantwoorden. 

De politieagenten van politiezone Maasland gaan dus radio maken. Elke derde donderdag van de maand om 14 uur nemen ze het een uurtje over van Radio LRM. Je kan op voorhand vragen insturen die de agenten zullen beantwoorden.

Het was korpschef Ronin Cox die met het idee op de proppen kwam. “Ik begon als nieuwe korpschef in Maasland op 1 oktober 2019 en maakte kennis met radio LRM. We hebben samen gebrainstormd hoe de politie nog beter kan communiceren met haar omgeving. We zijn dan gezamenlijk tot het idee gekomen om radio te maken, maar helaas hebben we dat even in de koelkast moeten steken omwille van de coronacrisis.” Uiteindelijk wou de politiezone er toch heel graag iets mee doen en is ze er nu volledig klaar voor. "

Er zijn geen taboes, alle vragen kunnen gesteld worden

Via Facebook zullen de inwoners allerlei vragen kunnen insturen. “Er zijn geen taboes, alle vragen kunnen gesteld worden”, zegt Cox. “Om het wel wat gemakkelijk te maken voor de mensen, hebben we een poll gelanceerd met enkele mogelijke thema’s. Er zitten erg klassieke dingen tussen zoals verkeerssnelheid, maar ook geweld door en tegen de politie, een onderwerp dat maatschappelijk wat moeilijker ligt.” Het doel van de politieagenten van zone Maasland is dat de mensen bepaalde acties van de politie beter begrijpen. "Voor velen is dat niet evident. We willen dichterbij de bevolking komen”, vertelt Cox.

Het is de korpschef Ronin Cox zelf, die de spits gaat afbijten. “Afhankelijk van de onderwerpen ga ik nadien wat meer gespecialiseerde collega’s inzetten die er meer over kunnen vertellen. In een latere fase zullen we er misschien nog andere experts bij betrekken”, legt Cox uit. “Als het bijvoorbeeld gaat over het rijbewijs, kunnen we een instructeur van de rijschool aan het woord laten.”

Een huisstijl is er nog niet. Die creativiteit laat de korpschef over aan radio LRM zelf. “Als het gaat het over een gevoelig onderwerp en ze willen een gewaagde keuze doen, moeten we dat wel even afspreken zodat we op dezelfde lijn zitten.”

Meest gelezen