De Spaanse premier Pedro Sánchez.

Spaanse premier over rellen na arrestatie Catalaanse rapper: "Geweld kan nooit ofte nimmer gerechtvaardigd worden"

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft voor het eerst publiek gereageerd op de rellen in verschillende Spaanse steden na de arrestatie van de Catalaanse rapper Pablo Hasél. "De democratie rechtvaardigt nooit ofte nimmer geweld", liet de premier verstaan. De arrestatie van de rapper plaatst intussen ook zijn eigen regering onder hoogspanning.

Al drie avonden op rij is in verschillende Spaanse steden fel geprotesteerd tegen de arrestatie van de Catalaanse rapper Pablo Hasél. Hij zit sinds dinsdag in de gevangenis, waar hij een straf van 9 maanden moet uitzitten wegens verheerlijking van terrorisme en belediging van de monarchie. De demonstranten vragen zijn onmiddellijke vrijlating en komen op voor het recht op vrije meningsuiting.

Bij dat protest is het telkens ook tot hevige rellen gekomen met de politie. En het geweld lijkt elke avond nog toe te nemen, waarbij containers en andere zaken in brand worden gestoken en de politie met verschillende voorwerpen bekogeld wordt. De voorbije dagen zijn al zo'n 80 mensen opgepakt. Meer dan 100 mensen raakten gewond bij de rellen. Het stadsbestuur van Barcelona schat de schade al op 400.000 tot 500.000 euro.

Ook vandaag wordt weer betoogd, onder meer in Barcelona en enkele andere steden. Daar komen studenten sinds de middag samen voor een manifestatie. Maar ook voor vanavond wordt weer opgeroepen om te protesteren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez reageerde vandaag voor het eerst publiek op de rellen.  De Spaanse regering "zal zich tegen elke vorm van geweld verzetten", liet hij verstaan tijdens een bezoek aan de regio Extremadura. "Geweld is een aanval op de democratie. De democratie rechtvaardigt nooit ofte nimmer geweld." De premier voegde er ook aan toe dat zijn regering op elk moment de veiligheid van de bevolking zal garanderen.

Haséls gevangenschap leidt niet alleen tot onrust op straat. De hele kwestie zet ook meer en meer Sánchez' nationale regering onder hoogspanning. De sociaal-democratische PSOE van Sánchez veroordeelt vooral het geweld van de betogers, de radicaal-linkse coalitiepartner Unidas Podemos neemt het voor hen op en focust vooral op de "harde aanpak" van de politie. Podemos vroeg ook al om gratie voor Hasél en een andere veroordeelde rapper, Valtònyc, die naar ons land is gevlucht. 

Die verschillende focus en communicatie leidde al tot heel wat (openlijke) woordenwisselingen tussen de coalitiepartners. Zo wees vicepremier Carmen Calvo (PSOE) haar minder met de macht vertrouwde coalitiepartner Unidas Podemos er eerder deze week al op dat "als je een mandaat opneemt, je er dan voor iedereen bent, niet alleen voor degenen die op je stemmen". Ook zij benadrukte toen dat geweld nooit gerechtvaardigd kan worden: "Geen enkel recht kan met geweld worden verdedigd of uitgedrukt." Lees: ook niet het recht op vrije meningsuiting dus.

De spanningen binnen de regering, door de zaak-Hasél maar ook een aantal andere dossiers zoals de verkiezingen in Catalonië, lopen blijkbaar zodanig op dat verschillende ministers van de PSOE erbij de premier op aandringen om Podemos op het matje te roepen. "Zo kunnen we niet verder werken", luidt het. "Het voelt alsof we bovenop een kruitvat zitten." Bij zijn bezoek aan Extremadura wilde Sánchez geen commentaar kwijt over die onvrede over Podemos.

Bekijk hier enkele beelden van de rellen van afgelopen nacht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen