AFP or licensors

Soedanese asielzoeker doodt diensthoofd van asielcentrum met mes in Franse stad Pau

Het diensthoofd van een opvangcentrum voor asielzoekers in de Zuid-Franse stad Pau is met een mes gedood door een Soedanese asielzoeker. De 38-jarige dader is opgepakt. Hij was gekend bij de politie en zijn asielaanvraag werd afgekeurd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zal vandaag nog een bezoek brengen aan het asielcentrum. 

Een 38-jarige Soedanese man heeft het diensthoofd van een opvangcentrum voor asielzoekers meerdere malen neergestoken in de Franse stad Pau, dicht bij de Spaanse grens. Dat meldt de politie en het Franse nieuwsmedium BFM TV.  De dader is opgepakt en er is een onderzoek naar de moord opgestart.

De moord vond plaats rond 11 uur vanmiddag. Het slachtoffer is het 45-jarige diensthoofd van het asielcentrum Isard COS. Hij overleed kort na de aanval aan zijn verwondingen.  Het asielcentrum biedt 257 opvangplaatsen aan aan migranten die een asielaanvraag hebben ingediend.

De dader is bekend bij de politie en bracht tijd door in de gevangenis, maar was nog onbekend bij de inlichtingendiensten. Zijn motieven zijn voorlopig onbekend. Volgen bronnen van het Franse persagentschap AFP zou Frankrijk de moord niet als een terroristische aanslag beschouwen.

"Verschrikkelijke tragedie"

Volgens de gemeente en de politie was de asielaanvraag van de Soedanees afgekeurd. Het diensthoofd zou de man ontvangen hebben in zijn kantoor, waar de feiten zich afspeelden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft aangekondigd dat hij in de late namiddag een bezoek zal brengen aan de plaats van het misdrijf. Hij betuigde zijn deelneming aan de familie en de naasten van het slachtoffer.

De burgemeester van Pau noemde de moord "een verschrikkelijke tragedie". Aan het dagblad La République des Pyrénées zei hij: "Het is des te schokkender omdat het slachtoffer was ingehuurd om vluchtelingen te helpen".

Meest gelezen