Radio 2

Vaccinatiecentrum Landen open: "Om de drie minuten een nieuwe spuit"

In Vlaams-Brabant zijn de eerste vaccinatiecentra open gegaan. Dat is zo in Leuven, Tienen, Aarschot, Diest en Landen. In dat laatste worden vandaag 100 vaccins gezet. En dat betekent prikken tegen een hoog tempo: elke drie minuten komt er een nieuwe bezoeker binnen. 

Het is alle hens aan dek om tegen 12 uur de eerste burgers te ontvangen in het militair domein van Landen. Het gaat om mensen uit de eerstelijnszorg zoals verpleegkundigen, dokters, tandartsen en zorgpersoneel. Een twintigtal vrijwilligers wordt gebriefd met de laatste details. Dat vertelt adjunt-coördinator Katrien Achten die ook huisarts is in Landen. "Het is een heel traject dat de mensen moeten doorlopen, en daarbij krijgen ze hulp van de vrijwilligers. Sowieso wordt eerst de temperatuur genomen, dan worden ze geregistreerd, stellen twee verpleegkundige vragen over eventuele allergieën voor het vaccin. En dan gaat het richting tent, waar ze gevaccineerd worden. Daarna moeten ze nog een kwartiertje wachten op een stoel, om te kijken of er geen bijwerkingen zijn." 

Opvallend, heel die procedure moet op drie minuten gebeuren, en dat blijkt niet evident. "De eerste mensen zijn binnen gekomen, en drie minuten halen we inderdaad nog niet", gaat Vanachten verder. "Maar dat is normaal. Het is de eerste dag. Op termijn zal het vast sneller gaan, en moeten we zelfs naar twee minuten per persoon geraken." Toch zullen hier vandaag 100 mensen gevaccineerd worden. Volgende week vrijdag nog eens 200 en daarna een laatste 200. "Als alles goed verloopt zouden we dan eind maart kunnen beginnen met de bevolking, de 65-plussers."

Radio 2

Grote bedrijvigheid ook iets verderop in "de villa", de voormalige mess waar militairen vroeger kwamen eten. Daar maakt coördinerend apotheker Annemie Humlet samen met een collega alle vaccins klaar voor vandaag. "De vaccins komen hier in kleine, glazen potjes aan. En die moeten wij verdelen over alle spuiten. Dat zijn er honderd vandaag die we geregeld met een steward over en weer brengen. Het is een fantastisch moment, dat ik dit mag meemaken. Een vaccin heb ik nog niet gekregen. Sowieso moeten artsen en verpleegkundigen die in veel nauwer contact staan met de patiënten voorrang krijgen. Maar wie weet vanavond!"  

Ik was vandaag zo blij dat ik hier zelfs een uur te vroeg stond

Elly Vandecraen, thuisverpleegkundige

En dan is het tijd voor een reactie van de eerste gevaccineerden. Zoals Elly Vandecraen, thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis in Linter. "Ik ben zo ongelofelijk blij. Dit is een eerste stap naar "het normale". En ik hoop dat iedereen met die gedachte nog even de maatregelen blijft volgen. Want het gaat nog even duren. Maar ik was vandaag zo blij dat ik hier zelfs een uur te vroeg stond", lacht ze. 

Radio 2

Meest gelezen