Het Kunstuur

Verloren schilderij van Emile Claus blijkt jarenlang in kasteel in Waregem te liggen: "Het lag opgerold in de kelder"

Het kunstwerk 'Het hanengevecht' van de Waregemse schilder Emile Claus dateert uit 1882 en verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu blijkt dat het kunstwerk al die jaren in een kasteel in Waregem opgeborgen lag. Het werk wordt vandaag voorgesteld aan het grote publiek tijdens de opening van de tweede tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen. 

'Het Hanengevecht' is één van de eerste topwerken van de bekende Waregemse kunstschilder Emile Claus. Eind de jaren 1800 exposeerde hij met het werk op belangrijke salons in Wenen, Parijs en Berlijn. Hij mocht zijn werk zelfs presenteren aan het toenmalige Koningspaar in Antwerpen. Maar bij het begin van de Eerste Wereldoorlog verkocht hij het werk, omdat hij moest vluchten en geld nodig had. Waar het werk sindsdien was, leek niemand te weten. Tot nu. 

Het werk lag jarenlang opgerold in de kelder van het kasteel, uit schrik dat de Duitsers het werk in beslag zouden nemen

Hans Bourlon, één van de bazen van Studio 100, hoorde over het werk vertellen en besloot daarop het kunstwerk op te sporen. Na heel wat speurwerk vond Bourlon het schilderij terug in het kasteel van Potegem in Waregem. “Het werk heeft daar jaren opgerold gelegen in de kelder. Blijkbaar was men bang dat de Duitsers het tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden confisqueren”, vertelt Bourlon. “Toen wij het kunstwerk zagen, was het vastgenageld in de lambrisering. Het was bijna een zwarte vlek, er was geen kleur te zien. Daarom hebben we het laten restaureren.”  

Van een zwarte vlek naar een kleurrijk schilderij

De restauratie van het werk duurde bijna 100 uur. Maar het resultaat mag er zijn: een kleurrijk werk, waarop een dertigtal Waregemse notabelen uit de 19e eeuw staan, die aan de hand van een hanengevecht worden afgebeeld. "'Het Hanengevecht' verwijst naar de traditie van Rembrandt en Frans Hals. Zij schilderden 500 jaar eerder ook al notabelen aan de hand van een gebeurtenis", klinkt het.

(Lees voort onder de foto)

Het Kunstuur

Pronkstuk van Het Kunstuur

'Het Hanengevecht' van Emile Claus is één van de belangrijkste werken op de tweede tentoonstelling van het Het Kunstuur in Mechelen. Daar worden de schilderijen voorgesteld met het bijhorende verhaal van bekende of minder bekende Vlamingen. “Het werk is nooit op een tentoonstelling getoond. Men wist dat het bestond, maar niemand wist waar het was”, zegt Bourlon. “Misschien waren er in Waregem enkele mensen die het wel wisten. De heemkundige kring van de Gaverstreek heeft daar bijvoorbeeld heel wat onderzoek naar gedaan. Dankzij hen hebben we kunnen achterhalen wie er op het schilderij staat afgebeeld, wat ook tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn.” 

Het Kunstuur

De 'paus van Astene'

'Het Hanengevecht' is een heel realistisch doek. Claus was gefascineerd door het capteren van het zonnelicht in zijn werk. Na zijn verblijf en werk in Antwerpen, verhuisde hij naar de Leiestreek. Hij woonde en werkte de laatste 38 jaar van zijn leven in Astene bij Deinze. Daar verwierf hij faam door zijn invulling van het Franse impressionisme. Hij kreeg dan ook veel volgers die later onder meer schilders van de Latemse School werden genoemd. Die noemden Emile Claus de 'paus van Astene'. Onder hen waren onder meer Gust en Leon De Smet, Frits Van den Berghe en Jenny Montigny, met wie hij tot aan zijn dood een relatie had. Het Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) heeft een collectie werken hangen van Emile Claus, waaronder het hele grote werk 'Bietenoogst' uit 1890.

Meest gelezen