VKA

Verplichting vaccinatie woonzorgcentrumpersoneel niet langer taboe voor experten: "Laatste redmiddel"

Een verplichte vaccinatie voor het personeel van woonzorgcentra is geen taboe meer voor de GEMS, de expertengroep die de overheid adviseert. Maar dat moet enkel als het niet lukt op vrijwillige basis, zo schrijft De Standaard en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. "We hopen en vertrouwen er wel op dat het niet nodig zal zijn", zegt biostatisticus Geert Molenberghs van de GEMS.  Pierre Van Damme en Steven Van Gucht blijven erbij dat mensen goed informeren de weg is naar een succesvolle vaccinatiecampagne.

Het was opgelucht ademhalen voor de woonzorgcentra deze week toen ze te horen kregen dat versoepelingen mogelijk zijn. Er zou terug meer bezoek mogelijk zijn en ook binnen het woonzorgcentrum zouden bewoners zich vrijer kunnen bewegen. Daarvoor moeten ze wel een voldoende hoge vaccinatiegraad halen. De expertengroep GEMS komt daarom met een advies dat een verplichte vaccinatie mogelijk moet zijn als de lat van 70% niet wordt gehaald. 

Volgens professor Pierre Van Damme is er wel degelijk nagedacht over het al dan niet verplichten van het vaccin, maar uiteindelijk is die piste van tafel geveegd. 

"Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van. We moeten er alles aan doen dat de mensen op een goed geïnformeerde manier een beslissing nemen. Dat is heel belangrijk. Dan zijn de mensen die zich laten vaccineren, gemotiveerd om dat te laten doen.  Ze weten dan heel goed waarom. Dat gaat een effect hebben op hun entourage. Ze gaan anderen overtuigen om het vaccin te nemen. Als je het verplicht, gaan mensen dat doen omdat het moet. Dat gaat ook weerstand opwekken tegen het vaccin", zegt Van Damme in "Terzake".

Van Damme verduidelijkt dat er gekozen is om goed te informeren en  te sensibiliseren. "De twijfels rond de vaccins moeten we aanpakken. De ontwikkeling van het vaccin kunnen we perfect duiden en misschien moeten we dat in heel eenvoudige bewoording uitleggen hoe het komt dat we zo snel een vaccin hebben."

Professor Steven Van Gucht is het daarmee eens. "Als je het vaccin verplicht ga je het antivaccingevoel voeden. Op korte termijn zou je een schijnbare quick win hebben, op langere termijn kan dat heel schadelijk zijn. Met de vaccinatiebereidheid is het in België niet zo slecht gesteld, zeker in Vlaanderen. Het percentage mensen dat gaat weigeren, zal niet groot zijn."

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme en Steven Van Gucht uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We moeten vooral goede, wetenschappelijke informatie geven

Biostatisticus Geert Molenberghs

"Stel je voor dat het echt niet anders lukt dan kan het overwogen worden, maar de vaccinatiebereidheid is wel degelijk zeer groot", zegt Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1. "We hopen en vertrouwen dat het lukt door het geven van juiste informatie, mensen op het terrein die zien dat het werkt en de positieve effecten in centra waar een normaal leven kan terugkeren."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Allemaal goed en wel als ruim zeventig procent zich vlot zal laten inenten met een vaccin, maar in Brussel wil maar liefst veertig procent van geen vaccin weten. Dat zou komen door foute informatie volgens Molenberghs: "We moeten vragen van mensen dan ook serieus nemen. Zwangerschappen die in gevaar zouden zijn door het vaccin? Dat klopt gewoon niet. We moeten vooral goede, wetenschappelijke informatie geven." 

Opening voor ruimere verplichting?

Tot nu was er bij de experten nooit sprake van een verplichte vaccinatie, voor geen enkele groep. Molenberghs: "Dat we die opening nu maken voor woonzorgcentra is omdat we meer weten over de werkzaamheid en veiligheid van de vaccins." 

Onze voorkeur gaat uit naar vrijwillige vaccinatie en dat blijft ook zo

Biostatisticus Geert Molenberghs

Is een mogelijke verplichting voor het personeel van woonzorgcentra dan een opening voor een verplichte vaccinatie bij andere groepen, ziekenhuispersoneel bijvoorbeeld? "Advies gaat enkel over de woonzorgcentra. Voor een verplichting voor ziekenhuispersoneel zou een heel nieuw debat van de expertengroep nodig zijn, daar gaat het huidige advies niet over." 

Indien de alarmbellen zouden afgaan en de vaccinatiegraad onder het personeel van woonzorgcentra te laag zou blijven, dan moeten er bovenop het advies nog heel wat hordes genomen worden om tot een verplichting te komen. "Alle overheden zouden dan moeten samenkomen om dat te beslissen. Dit is dan ook niet het eerste en belangrijkste advies van de GEMS. Onze voorkeur gaat uit naar vrijwillige vaccinatie en dat blijft ook zo." 

Zorgnet-Icuro: "Verplichte vaccinatie voor Vlaams rusthuispersoneel niet aan de orde"

Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van het land, zegt dat er in Vlaanderen geen probleem is op het vlak van vaccinatiebereidheid bij het zorgpersoneel in woonzorgcentra. Eerder vrijdag raakte bekend dat experten blijven hameren op sensibilisering, maar dat een verplichting eventueel het overwegen waard is. "We hebben in Vlaamse woonzorgcentra een vaccinatiebereidheid hoger dan 85 procent, dus een verplichting is hier niet aan de orde", aldus woordvoerster Lieve Dhaene.

Eerder deze week raakte bekend dat er versoepelingen komen in de rusthuizen, maar enkel als 90 procent van de bewoners en 70 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is. En bij die laatsten wringt her en der het schoentje, vooral in Brussel en Wallonië.

Meest gelezen