AFP OR LICENSORS

Vierde dag op rij rellen en protest tegen arrestatie van rapper Pablo Hasél

In de Spaanse stad Barcelona hebben honderden studenten voor de vierde dag op rij betoogd tegen de arrestatie van de linkse rapper Pablo Hasél. Die is gearresteerd na een veroordeling voor het beledigen van de koning en het verheerlijken van terreur. 

In verschillende Spaanse steden is alweer geprotesteerd tegen de arrestatie van de rapper Pablo Hasél. In Barcelona kwam het tot een confrontatie met de ordediensten. De betogers staken afvalcontainers in brand, braken in in drie bankkantoren en vernielden en plunderden enkele winkels. Vier betogers zouden zijn opgepakt.

De rapper werd dinsdagochtend gearresteerd nadat de politie de universiteit in de Catalaanse stad Lleida had bestormd. Daar zat Hasél verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien.

De betogers vinden de wetten over de vrijheid van meningsuiting te streng. De Spaanse premier Sanchez belooft nu die wetten te herzien, maar hij veroordeelt wel het geweld.

AFP OR LICENSORS
AFP OR LICENSORS
Videospeler inladen...

Meest gelezen