Vlaanderen onderzoekt of coronasteun aan bedrijven El Kaouakibi terecht was

Vlaanderen onderzoekt of er coronapremies moeten worden teruggevorderd van de vennootschappen van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD). Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). El Kaouakibi laat weten dat de corona-hinderpremie voor de evenementenlocatie JJ House wel degelijk terecht is toegekend en niet moet worden terugbetaald.

De Federale Politie voert een onderzoek naar mogelijke fraude bij vzw's en andere vennootschappen van Sihame El Kaouakibi. Dat gebeurt in de nasleep van een audit bij de vzw Let's Go Urban, waar enkele ex-bestuurders vrezen dat er financiële malversaties zijn gebeurd. Er zou onder meer sprake zijn van oneigenlijk gebruik van subsidies.

De vennootschappen van El Kaouakibi ontvingen het afgelopen jaar ook premies in het kader van de coronacrisis. "Er zijn inderdaad vragen tot terugvordering, de procedure volgens de algemeen geldende regels loopt", is te horen bij het kabinet-Crevits.

Volgens Sihame El Kabouakibi toont mailverkeer met het Agentschap Innoveren en Ondernemen aan dat de corona-hinderpremie voor JJ House, uitgebaat door Point Urban, wel correct is toegekend. Ze hoeft niet te worden terugbetaald, schrijft het agentschap in een mail van vandaag.

Er liep ook een aanvraag in het kader van het Vlaams Beschermingsmechanisme voor Point Urban, maar die kan niet worden goedgekeurd zolang de datum van staking tot betaling in het kader van het faillissement niet is bepaald.

Meest gelezen