VN vraagt teken van leven van gegijzelde prinses Latifa, koninklijke familie: "Ze wordt thuis verzorgd" 

De Verenigde Naties hebben de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om een teken van leven van de gegijzelde prinses Latifa al-Maktoum. "Ze wordt thuis verzorgd", zo reageert de koninklijke familie in een statement, maar bewijs kwam er niet. Begin deze week doken videobeelden op waarin de prinses zegt dat ze gegijzeld wordt door haar familie en vreest voor haar leven.

De Arabische prinses Latifa al-Maktoum wordt gevangengehouden door haar vader, de autocratische heerser van Dubai, en vreest voor haar leven. Dat bleek begin deze week uit videoboodschappen die vrienden van al-Maktoum aan de Britse omroep BBC bezorgden, omdat ze al maanden niets meer van de prinses gehoord hadden.

"Elke dag maak ik me zorgen over mijn veiligheid en mijn leven. Ik weet echt niet of ik deze situatie zal overleven", zo getuigde de prinses. Haar vrienden, die deel uitmaken van de Free-Latifa campagne, vroegen actie van de Verenigde Naties.

Bekijk hier de videoboodschappen die vrienden van prinses Latifa aan de Britse omroep BBC bezorgden en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

De Verenigde Naties gaan nu in op de schreeuw om hulp van de Arabische prinses en vragen de Verenigde Arabische Emiraten om een teken van leven. 

"Haar familie bevestigt dat Hare Hoogheid thuis wordt verzorgd, gesteund door haar familie en medische professionals", zegt de koninklijke familie in een statement dat de Arabische ambassade in Londen vrijgaf. "Het gaat steeds beter met haar en we hopen dat ze op een gepast moment zal terugkeren naar het publieke leven."

Een recente foto, video of een ander teken van leven kwam er niet.

Ontsnappingspoging in James Bond-stijl

Prinses Latifa is de 35-jarige dochter van  sjeik Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, de autocratische heerser van Dubai en premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. Latifa mocht Dubai niet verlaten, maar ondernam in februari 2018 een spectaculaire ontsnappingspoging in James Bond-stijl.

Samen met vrienden reed ze via buurland Oman naar de kust, daarna ging het met een jetski naar een zeilschip dat de Indische Oceaan opvoer. Maar het jacht werd bestormd door commando's die Lafifa terug naar Dubai brachten. Sindsdien leeft ze in gevangenschap.

Het verhaal van prinses Latifa is bekend, maar geen uitzondering. Ook een van haar zussen zou in Dubai in gevangenschap verblijven. De gijzeling van de dochters werpt een donkere schaduw op het imago van moderne hervormer dat sjeik Mohammed graag wil behouden. De sjeik heeft heel wat economische hervormingen doorgevoerd, maar is op sociaal en politiek vlak even conservatief en autoritair als zijn voorgangers en veel andere leiders in de regio. 

Meest gelezen