AFP OR LICENSORS

Voor derde dag op rij rellen in Spanje: "Zo'n strenge straf voor een paar songteksten, is dat wel redelijk?"

In verschillende Spaanse steden waren er voor de derde nacht op rij rellen na de controversiële arrestatie van de linkse rapper Pablo Hasél. Die moet 9 maanden naar de cel voor beledigingen aan de Spaanse koninklijke familie en het verheerlijken van terreurdaden in zijn liedjesteksten. "Een straf voor een paar teksten in een rapsong, is dat wel redelijk?", dat is het debat in Spanje, zegt onze correspondent Sven Tuytens.

Represented by ZUMA Press, Inc.

In Barcelona werden donderdagavond vuilnisbakken gebruikt om barricades op te werpen, of ze werden in brand gestoken. Winkels werden beschadigd en de ruiten van de krant El Periodico werden ingegooid. Op tv-beelden was te zien hoe betogers met stenen en flessen gooiden naar de politie. Acht mensen werden opgepakt.

Ook in andere steden zoals Valencia, Tarragona, Sabadell, Girona, Lleida en de regio Vizcaya werd donderdag betoogd. Daarbij vielen verschillende gewonden, onder wie een politieagent die een steen tegen het hoofd gegooid kreeg. In Valencia werden acht mensen opgepakt.

AFP OR LICENSORS

De betogingen begonnen dinsdagavond in de regio Catalonië na de aanhouding van Pablo Hasél (32), die zich in de universiteit van Lleida verschanst had om aan een gevangenisstraf te ontkomen. In zijn songs had de rapper de voormalige Spaanse koning Juan Carlos een "maffiabaas" genoemd en gezongen over de Baskische terreurbeweging ETA. 

"Beginnen over de ETA die met haar aanslagen verantwoordelijk is voor meer dan 800 doden, ligt in Spanje nog altijd heel gevoelig", zegt onze correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. Op basis van artikel 578 van de strafwet veroordeelde een rechter Hasél tot 9 maanden gevangenis, wegens majesteitsschennis en het verheerlijken van terreur. 

Discussie over vrijheid van mening

De hele zaak maakte van de voorheen onbekende rapper Hasél een bekendheid, binnen en buiten Spanje. "Voor een paar teksten in een rapsong naar de cel, is die straf wel redelijk?", dat is de discussie zegt Tuytens, die aanstipt dat de rapper lang niet de eerste of enige is die op basis van het wetsartikel een veroordeling oploopt. "Al 122 anderen zijn hem voor geweest. De wet kan heel breed geïnterpreteerd worden en een conservatieve rechter kan die wet heel zwaar toepassen."

De vrijheid van meningsuiting kan daardoor echt wel in het gedrang komen. Amnesty International heeft met "Tweet if you dare" daarover nog een speciaal rapport gepubliceerd, zegt Tuytens. "Op basis van die wet worden meer en meer gebruikers van sociale media, journalisten, advocaten en muzikanten aangeklaagd en veroordeeld. Mensen worden ook bang voor wat ze gaan zeggen, om nog grappen te maken, omdat ze bang zijn voor de consequenties, die met straffen tot twee jaar zeer zwaar kunnen zijn."

Dat het protest nu uitloopt in geweld en rellen, heeft mogelijk te maken met corona, zegt Tuytens.  Zeker jongeren volgden de zaak van de rapper die zich niet wilde overgeven en zich verschanste in de universiteit. "Er hangt in Spanje al spanning in de lucht door corona, er is veel frustratie, zeker bij de jeugd", toen die rapper werd opgepakt, "was dat het perfecte moment om de boel te laten ontploffen."

Of deze zaak en het geweld errond snel van de baan is, betwijfelt Tuytens. Unidas Podemos, de partij die mee in de coalitie zit, heeft een dringend verzoek ingediend om Hasél en zijn collega Valtónyc (die naar België is gevlucht) gratie te verlenen. De partij vindt het wetsartikel veel te streng en wil het laten afzwakken, maar lang niet alle partijen staan achter die plannen. "Ze focussen meer op het geweld, op de brandende containers", zegt Tuytens, "ze willen dat eerst de rust weerkeert."

AFP or licensors

Meest gelezen